Join Us On Facebook

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Φιάσκο η υπόθεση με τα κινητά


Οι δεσμοφύλακες δικαιώθηκαν πανηγυρικά χθες από το δικαστήριο - Δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας ότι οποιοσδήποτε από τους δεσμοφύλακες εισήγαγε κινητά τηλέφωνα στις Φυλακές, απεφάνθη το δικαστήριο
ΟΙ ΑΘΩΩΘΕΝΤΕΣ έχουν εκφράσει την επιθυμία στον Γιώργο Τρυφωνίδη για επιστροφή στα καθήκοντά τους, την προσεχή Δευτέρα

Φιάσκο αποδείχθηκε ακόμα μια σοβαρή υπόθεση, που απασχόλησε, και θα συνεχίσει να απασχολεί, την κοινή γνώμη. Οι κατηγορίες σε βάρος των τριών δεσμοφυλάκων - Χαράλαμπου Χατζηνικολάου, Κώστα Μούζουρου και Βασίλη Χριστοδούλου, που βρέθηκαν στο εδώλιο για τη γνωστή υπόθεση του εντοπισμού κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, καταρρίφθηκαν σαν χάρτινος πύργος. 

Οι λειτουργοί (δεσμοφύλακες) του σωφρονιστικού ιδρύματος δικαιώθηκαν πανηγυρικά χθες από το δικαστήριο από το εκ πρώτης όψεως στάδιο της διαδικασίας. Δηλαδή, ούτε καν χρειάστηκε να κληθούν σε απολογία και να προβάλουν την υπεράσπισή τους. Κι αυτό, σύμφωνα με το δικαστήριο, επειδή: «Δεν έχει τεθεί ενώπιόν μου ίχνος μαρτυρίας ότι οποιοσδήποτε από τους κατηγορουμένους εισήγαγε, έφερε δηλαδή, τηλέφωνα στις Φυλακές, είτε από μόνος του είτε με άλλο πρόσωπο. Αντίθετα, από το σύνολο της μαρτυρίας, προκύπτει πως τα τηλέφωνα, στα οποία έγινε αναφορά, βρίσκονταν ήδη εντός των Φυλακών».

Απέρριψε το αίτημα ο Γ. Τρυφωνίδης
Ως εκ τούτου, οι δεσμοφύλακες αθωώθηκαν και απαλλάχθηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, που αφορούσαν συνωμοσία για εισαγωγή τηλεφώνων στις Φυλακές, κατάχρηση εξουσίας, απείθεια κατά νόμιμων διαταγών και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος. Οι αθωωθέντες λειτουργοί των Φυλακών, όπως πληροφορούμαστε, ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία για επιστροφή στα καθήκοντά τους την προσεχή Δευτέρα, στον Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών Γιώργο Τρυφωνίδη. Ωστόσο, ο κ. Τρυφωνίδης δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά τους, με την αιτιολογία ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση και ότι δυνατόν η Δημοκρατία να ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου. Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με την επιστολή που δόθηκε στους δεσμοφύλακες, η διαθεσιμότητά τους ισχύει μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας.


Τηλέφωνα εντός των Φυλακών

Στην υπόθεση κατέθεσαν εννιά μάρτυρες κατηγορίας για την Κατηγορούσα Αρχή. Η μαρτυρία ήταν εκτενής και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο Le Xuan Hieu, από το Βιετνάμ, που φυλακίστηκε το 2007 και εκτελούσε καθήκοντα καθαριστή, καθάριζε το γραφείο των φρουρών και επέβλεπε και τους άλλους κρατούμενους που το καθάριζαν. Μετά το τέλος της μαρτυρίας, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εισηγήθηκαν ότι δεν αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των πελατών τους. Σε ό,τι αφορά τη μαρτυρία για εισαγωγή στις Φυλακές απαγορευμένων αντικειμένων, η επαρχιακή δικαστής Μ. Παπαϊωάννου έκρινε ότι, «αναλύοντας τη μαρτυρία που έχει τεθεί ενώπιόν μου, χωρίς αυτή να αξιολογείται, ουδόλως συσχετίζει τους κατηγορουμένους για σκοπούς εκ πρώτης όψεως υπόθεσης με τέτοια πράξη (εισαγωγή τηλεφώνων στις Φυλακές)».
Πιο συγκεκριμένα, είπε, οι αναφορές του βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε εμπλοκή των κατηγορουμένων Κώστα Μούζουρου και Βασίλη Χριστοδούλου, για περιστατικά με τηλέφωνα, αφορούσαν τηλέφωνα σε τοποθεσίες εντός των Φυλακών, πίσω από το εργαστήριο, σε σωλήνες που είχαν μπει στις Φυλακές και σε δωμάτιο κρατουμένου. Τα τηλέφωνα, δε, που κατατέθηκαν ως τεκμήρια εντοπίστηκαν σε προσωπικά κουτιά (lockers) των δεσμοφυλάκων. 


Άλλος παραδέχτηκε την εισαγωγή 500 κινητών…

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με τη δικαστή, και το γεγονός ότι, πέραν του ότι σε κάποιο από τα τηλέφωνα εντοπίστηκε γενετικό υλικό του Χαράλαμπου Χατζηνικολάου, δεν εντοπίστηκε άλλη μαρτυρία σε σχέση με τον τελευταίο. Προκάλεσε, επίσης, έκπληξη στο δικαστήριο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση των δεσμοφυλάκων με την εισαγωγή των κινητών στις Φυλακές, αλλά σύμφωνα με τους ίδιους τους ανακριτές της υπόθεσης υπάρχει σύνδεση με άλλο άτομο, το οποίο έχει παραδεχτεί την εισαγωγή περί των 500 κινητών στις Φυλακές… «Διερωτώμαι κατά πόσο δεν καθίσταται, πρόσθετα, αντινομική η μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής από το πιο πάνω γεγονός και μόνο», τονίζει η δικαστής στην απόφασή της.
Και επισήμανε: «Η μόνη μαρτυρία που προσέφερε η Κατηγορούσα Αρχή σχετικά με την εισαγωγή των τηλεφώνων στις Φυλακές ήταν πως ο χρόνος εισαγωγής ήταν άγνωστος, το ίδιο και ο τρόπος, εφόσον δεν υπήρχαν γραπτές οδηγίες για έλεγχο εισερχόμενων αντικειμένων στις Φυλακές. Επίσης, δεν φαίνεται να υπήρχε βιβλίο καταγραφής αντικειμένων που εισέρχονται στις Φυλακές. Τα πιο πάνω θεωρώ πως σφραγίζουν και τη μοίρα της υπόθεσης».


Καμία μαρτυρία για επαφή ή συνεννόηση 

Σε σχέση με τις κατηγορίες της συνωμοσίας, ο Χαράλαμπος Χατζηνικολάου κατηγορείτο ότι συνωμότησε με άλλα πρόσωπα, ο Κώστας Μούζουρου με τον Άθω Χαραλάμπους και ο Βασίλης Χριστοδούλου με τον Γεώργιο Σταύρου, να εισαγάγουν στις Φυλακές απαγορευμένα αντικείμενα. Η δικαστής απεφάνθη ότι «δεν έχω εντοπίσει καμία μαρτυρία σε σχέση με επαφή ή συνεννόηση των κατηγορουμένων με άλλα πρόσωπα ή τα πιο πάνω πρόσωπα, πριν από την εισαγωγή των κινητών στις Φυλακές. Συνεπώς, ελλείπει το σημαντικό συστατικό στοιχείο της συμφωνίας». Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, η δικαστής έκρινε ότι όχι μόνον δεν αποδείχθηκε με μαρτυρία η διάπραξη ποινικού αδικήματος, αλλά ούτε οι κατηγορούμενοι με βάση τη μαρτυρία παραμέλησαν την εκτέλεση οποιουδήποτε υπηρεσιακού τους καθήκοντος, πόσω μάλλον εσκεμμένα.


Αγνόησαν τον Γενικό Εισαγγελέα
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας προέβλεψε ότι η καθυστέρηση στον επαναδιορισμό των δύο ποινικών ανακριτών, του Παναγιώτη Πελαγία και του Ονησίφορου Ιωάννου, ώστε να συνεχιστεί η εξέταση του παραπόνου του λοχία και πρώην προέδρου του Κλάδου Δεσμοφυλάκων Κώστα Μούζουρου, «θα προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις και ενδεχόμενα σχόλια του δικαστηρίου. Πράγμα για το οποίο την ευθύνη δεν θα φέρει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».
Τα πιο πάνω αναφέρονται σ’ επιστολή του Πέτρου Κληρίδη, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2012, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά ως απάντηση στην επιστολή του τελευταίου, με την οποία ο κ. Λουκά γνωστοποιεί στον κ. Κληρίδη ότι απέσυρε την πρόταση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο για επαναδιορισμό των ανακριτών, «εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης που εκκρεμεί στο δικαστήριο». Επισημαίνεται ότι ο κ. Κληρίδης είχε ξεκαθαρίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο επαναδιορισμός των δύο ποινικών ανακριτών δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία. Ωστόσο, κάποιοι επέλεξαν να πράξουν του κεφαλιού τους και να αγνοήσουν τον νομικό σύμβουλο του Κράτους…

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε
Ο ΛΟΧΙΑΣ Κώστας Μούζουρου, που τελεί σε διαθεσιμότητα από τις 25 Οκτωβρίου 2010, κατήγγειλε τον Ιανουάριο του 2011 στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ότι καταστράφηκαν τεκμήρια, κινητά τηλέφωνα από τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Γιώργο Τρυφωνίδη, όπως επίσης και τα προσωπικά κουτιά (lockers) των δεσμοφυλάκων. Επίσης, ο λοχίας κάνει λόγο για πλεκτάνη και σκευωρία εναντίον του, με στόχο την ενοχοποίησή του. Η διερεύνηση του παραπόνου του λοχία διακόπηκε μετά από επιστολή του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών Γιώργου Τρυφωνίδη ότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι ανακριτές που διόρισε η Αρχή δεν έχουν εξουσία ν’ ανακρίνουν δεσμοφύλακες. Πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι, μετά το τέλος της ποινικής διαδικασίας, θα συνεχιστούν οι έρευνες των δύο ποινικών ανακριτών.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.