Μπορεί η χθεσινοβραδινή απόδραση από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Αγίου Δημητρίου να ήταν για γέλια και για κλάματα, αναφορικά με την ευκολία που διέφυγαν οι τρεις κρατούμενοι, κάτω από τη μύτη των αστυνομικών-φρουρών τους, αποτυπώνει όμως με τον πλέον δραματικό τρόπο όσα επικρατούν στους χώρους κράτησης. Είτε αυτό σημαίνει κρατητήρια είτε αυτό σημαίνει φυλακές και κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.
Αποθήκες ψυχών, μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων, που... φιλοξενούν, προσωρινά υποτίθεται, κρατουμένους, κυρίως για διοικητικές απελάσεις ή μικροεγκλήματα. Ανθρωποι σε αναμονή περιμένουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω του προγράμματος επαναπατρισμού και αναγκαστικής επιστροφής ή να αδειάσει χώρος στις φυλακές που έχουν προ πολλού φρακάρει. Στοιβαγμένοι, χωρίς αέρα, φως, περιορισμένοι 24 ώρες το 24ωρο χωρίς τη δυνατότητα εξόδου από κρατητήρια, τα οποία ουδέποτε καθαρίζονται ή πληρούν έστω τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Νωπή είναι ακόμη η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας, που «νομιμοποίησε» την απόδραση κατηγορουμένων από τα άθλια κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσπρωτίας, κηρύσσοντάς τους αθώους, με το σκεπτικό ότι η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αντιδράσεις απελπισίας
Ενα πρόβλημα που θα εξακολουθήσει να υπάρχει και αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, όσοι αστυνομικοί και αν τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οι αντιδράσεις απελπισίας των κρατουμένων στα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών πυκνώνουν. Απεργίες πείνας, απόπειρες αυτοκτονίας, είναι μερικές μόνο από αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Αμυγδαλέζα και Κόρινθο.
Στα δύο από τα έξι κέντρα κράτησης, τα οποία έχουν χωρητικότητα για 5.000 άτομα, στοιβάζονται περισσότεροι από 5.908 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας· και ειδικότερα: 1.665 μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, 1.022 στην Κόρινθο, 427 στην Κομοτηνή, 440 στην Ξάνθη, 2.034 στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και 320 στο Παρανέστι Δράμας.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις φυλακές όλης της χώρας, όπου κρατούνται 12.479 άνθρωποι, όταν αυτές χωρούν μόλις 9.000, με τους διευθυντές ορισμένων εξ αυτών να αρνούνται να παραλάβουν άλλους κρατουμένους. Ενώ στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής βρίσκονται περισσότεροι από 700 κρατούμενοι από όσους αυτά χωράνε.
Στο μεταξύ χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονταν μέχρις αργά τη νύχτα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αλλοδαπών που απέδρασαν, τα ξημερώματα της Πέμπτης, από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Δημητρίου.
Οπως έγινε γνωστό, οι τρεις νεαροί αλλοδαποί -δύο Αλγερινοί και ένας Αφγανός- άνοιξαν μια τρύπα στον τοίχο των κρατητηρίων, πιθανότατα με μια μεταλλική λάμα που βρέθηκε εκεί, και αφού πέρασαν σε έναν χώρο που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη του αστυνομικού τμήματος, βγήκαν στο διάδρομο και έφυγαν σαν κύριοι από την κεντρική είσοδο.
Η απόδραση των τριών έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς να μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά για την ακριβή ώρα, δεδομένου ότι οι τρεις αστυνομικοί-φρουροί κατάλαβαν τι είχε συμβεί μόνο όταν οι κρατούμενοι είχαν γίνει καπνός.
Οι τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ενώ διατάχθηκε εις βάρος τους ένορκη διοικητική εξέταση. Πρόκειται για τον αξιωματικό υπηρεσίας, τον σκοπό των κρατητηρίων και τον σκοπό του τμήματος.
Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο ένας από τους Αλγερινούς κρατούνταν για διοικητική απέλαση και οι άλλοι δυο (ο Αφγανός και ο Αλγερινός) για κλοπές. Από τους δυο τελευταίους, ο ένας αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ ο άλλος είχε καταδικαστεί, είχε διαταχθεί η προφυλάκισή του, αλλά εξέτιε την ποινή του στο τμήμα λόγω συμφόρησης στις φυλακές.
Πηγή: http://www.enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου