Join Us On Facebook

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στις φυλακές Κορυδαλλού

Ένα σακουλάκι με πιθανή ναρκωτική ουσία μεικτού βάρους 224,8 γραμμαρίων, δύο κινητά τηλέφωνα, ένας φορτιστής, ένα hands free και το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, βρέθηκαν σε κελιά κρατουμένων κατά την αιφνιδιαστική έρευνα που διενεργήθηκε σήμερα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στη Β' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Τα επίμαχα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αμέσως ειδοποιήθηκαν ο επόπτης εισαγγελέας και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κως: Δραπέτης από τις φυλακές Αυλώνας συνελήφθη στην Κω


Συνελήφθη χθες το απόγευμα στη Κω, από αστυνομικούς του  Τμήματος Ασφαλείας Κω, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, δραπέτης  
φυλακών Αυλώνας. Συγκεκριμένα ο 32χρονος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για υπόθεση  ναρκωτικών, αναζητούνταν από τις Αρχές, καθώς είχε παραβιάσει από  04-04-2005 τριήμερη τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελεία Πλημμελειοδικών Κω.

Σύνταξη: Μαριέττα Γαβριλιώτη
Πηγή: http://www.ert.gr

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επίσκεψη του Ε.ΠΑ.Μ στον Κορυδαλλό

Τα γραφεία της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Εννιαιού Παλλαϊκού Μετώπου. Ο Δημήτρης Καζάκης συνομίλησε με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Εργαζομένων ΚΚ Κορυδαλλού.



Ο κος Καζάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου όπως η έλλειψη προσωπικού η μη καταβολή δεδουλευμένων ο υπερπλυθησμός κρατουμένων, παράλληλα ο γνωστός οικονομολόγος - αναλυτής εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη της χωράς τους επομένους μήνες ενώ θεωρεί αναπόφευκτη την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει ιδιώτες στο Ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα.

Τόνισε επίσης την ανάγκη συσπείρωσης και συγκρότησης ενός πανεθνικού πατριωτικού μετώπου προκειμένου να αποτραπεί η επερχομένη οριστική κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχουν σχεδιάσει οι ευρωκανιβαλιστές. 

Η αντιπροσωπεία του Ε.ΠΑ.Μ με το προεδρείο της Ο.Σ.Υ.Ε αποφάσισαν εκ νέου συνάντηση αλλά και ότι θα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο για θέματα που αφορούν τα Καταστήματα Κράτησης τα ιδρύματα και γενικότερα το Σωφρονιστικό σύστημα.

Πηγή: Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.

Το " εξπρές του μεσονυχτίου " " ζει " ακόμη στις τουρκικές φυλακές


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση υφίστανται ανήλικοι κρατούμενοι στις φυλακές Şakran, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Cumhurriyet.Η εφημερίδα επικαλείται σχετικές καταγγελίες του βουλευτή του κουρδικού κόμματος BDP, κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού. 

 Η σχετική καταγγελία δεν είναι η μόνη : Πέρυσι δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία από άλλη, ανεπίσημη,  έκθεση που διεξήγαγαν βουλευτές του  BDP.



Και από δεσμοφύλακες
Σύμφωνα με αυτή, τουλάχιστον 25 Κούρδοι ανήλικοι, οι οποίοι βρέθηκαν στις φυλακές ανηλίκων του Ποζαντί, στα Άδανα, κατηγορούμενοι για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου  βιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση και βασανίστηκαν με κάθε δυνατό τρόπο από τους φύλακες, αλλά και από Τούρκους συγκρατούμενούς τους, υπό την ανοχή και πολλές φορές την ενθάρρυνση των δεσμοφυλάκων, όπως γράφτηκε τότε.



Όλα τα παιδιά που βασανίστηκαν και βιάστηκαν βρίσκονταν στη φυλακή γιατί πέταξαν πέτρες στους Τούρκους αστυνομικούς, ή απλώς παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις που οι αρχές χαρακτήρισαν ως παράνομες, όπως ανέφερε τότε ο βουλευτής του BDP κ. Ε. Κιουρτσούκ: «Οι αρχές παρέδωσαν τα παιδιά στις φυλακές ανηλίκων, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό κώδικα επικοινωνίας με τους φύλακες. Έλεγαν, είναι συγγενής, να τον περιποιηθείτε, φράση που σήμαινε βιάστε τον», ανέφερε ο βουλευτής. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας, η οποία ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κορίτσια και γυναίκες
 Εξάλλου τα τελευταία 16 χρόνια στην Τουρκία τουλάχιστον 83 γυναίκες βιάστηκαν στη φυλακή, ενώ 366 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το τουρκικό γραφείο Νομικής Βοήθειας κατά της κακοποίησης και του βιασμού, φέτος..Το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών προέρχεται από γυναίκες που ζουν στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την έκθεση, 45 από τα θύματα είναι από κορίτσια και πολύ νέες γυναίκες -μεταξύ 10 και 18 ετών.



Επίσης  159 δικαστικές υποθέσεις είναι ανοικτές μετά τις καταγγελίες από την ίδρυση του νομικού γραφείου του 1997, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αρνήθηκαν οποιαδήποτε νομική διαδικασία από το φόβο. Για 28 από τις υποθέσεις αυτές αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), ενώ άλλες 16 περιπτώσεις βρίσκονται εν αναμονή.Να σημειωθεί ότι 266 επιθέσεις αναφέρθηκαν να έχουν διαπραχθεί από υπαλλήλους της αστυνομίας, 96 από το στρατό ή τις δυνάμεις της χωροφυλακής και 17 από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι νεκροί στις φυλακές του Χαλεπίου

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς

Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου στις συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και ημέρες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις πιστών στην κυβέρνηση μέσα στις κεντρικές φυλακές του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 15 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς της πολιορκημένης φυλακής από τις δυνάμεις των ανταρτών», επισημαίνει το Συριακό Παρατηρητήριο, το οποίο επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία με πηγές από το εσωτερικό της φυλακής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν οι κρατούμενοι που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις του Σαββάτου και της Κυριακής ήσαν θύματα πυρών που προέρχονταν από την πλευρά των ανταρτών, ή των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις στη φυλακή διεξάγονται από δύο εβδομάδων και οι αντάρτες είχαν κατορθώσει να εισβάλουν μέσα στη φυλακή, προτού τους απωθήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Περίπου 4.000 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ισλαμιστές, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι και ανήλικοι, κρατούνται στις φυλακές αυτές που βρίσκονται στην περιφέρεια του Χαλεπίου.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Κινητοποιήσεις των φρουρών στις φυλακές Κορυδαλλού

Οι εξωτερικοί φρουροί στις φυλακές Κορυδαλλού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από αύριο, Δευτέρα. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που έστειλαν με τα αιτήματά τους:
«Σας ενημερώνουμε ότι στις 21/05/2013 συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ. του ΣΥΕΦΚΚ με θέματα :
1. Ασφάλεια Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Είναι γνωστό ότι η λειψανδρία της Εξωτερικής Φρουράς Κορυδαλλού σε συνδυασμό με το πλήθος των φυλασσόμενων ασθενών κρατουμένων ανά τα νοσοκομεία της Αττικής, οδηγεί μοιραία στην υποβάθμιση της ασφάλειας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και κατά συνέπεια υποβαθμίζεται γενικότερα η δημόσια ασφάλεια.
2. Αποζημίωση δεδουλευμένης εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες και υπερωριακής απασχόλησης κατά τα έτη 2012 και 2013. Οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς του Κορυδαλλού, παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτοι για την εργασία που έχουν προσφέρει κατά τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες καθώς και για την υπερωριακή απασχόληση για δέκα μήνες του έτους 2012 και για τους μήνες του έτους 2013 μέχρι και σήμερα
3. Εργασιακή καταπόνηση του προσωπικού. Το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς Κορυδαλλού βιώνει εργασιακό μεσαίωνα αφού δουλεύουν παρανόμως, συνεχόμενα με ελάχιστες έως καθόλου ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό). Ιδιαίτερα τους τελευταίους εννέα (9) !!! μήνες δεν χορηγείται καμία ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) αλλά και καμία άδεια, με συνέπεια οι εργαζόμενοι στον Κορυδαλλό Εξωτερικοί Φρουροί να δουλεύουν σε συνθήκες «γαλέρας» και να μην απολαμβάνουν νόμιμα και νομοθετικά θεσμοθετημένα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οφείλονται στην Εξωτερική Φρουρά Κορυδαλλού άνω των δεκαεπτά χιλιάδων (17000) !!! ημερησίων αναπαύσεων.
Το Δ.Σ. κατά τη συνεδρίασή του και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι παρά του γεγονότος ότι έχουν προηγηθεί συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου τους έχουν γνωστοποιηθεί τα παραπάνω, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση, αποφάσισε τη έναρξη κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα :
1. Στάσεις εργασίας από 27/05/2013 έως 31/05/2013 κατά τις ώρες 10:00 – 11:00 και 17:00 – 18:00.
Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται επισκεπτήρια στους νοσηλευόμενους κρατούμενους και δεν θα εκτελούνται εσωτερικές μεταγωγές στο Συγκρότημα Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού.
2. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Τετάρτη 29/05/2013 και ώρα 08:00.
Τα αιτήματά μας είναι :
1. Μείωση των φρουρούμενων από την Εξωτερική Φρουρά Κορυδαλλού νοσηλευμένων κρατουμένων. Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκπτώσεις στην φρούρηση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η δύναμη που διατίθεται για τη φρούρηση νοσηλευμένων κρατουμένων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκέντρωση των ασθενών κρατουμένων αφενός σε συγκεκριμένα νοσοκομεία του Πειραιά, αφετέρου κρατούμενοι με τις ίδιες οι παρόμοιες παθήσεις να φυλάγονται στα ίδια νοσοκομεία, στις ίδιες κλινικές και προτιμότερο στους ειδικούς θαλάμους που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
2. Άμεση πρόβλεψη καταβολής δεδουλευμένων του έτους 2012 και 2013 και εξασφάλιση πόρων για την αποζημίωση των υπερωριών και των ημερησίων αναπαύσεων που οφείλονται στους Εξωτερικούς Φρουρούς του Κορυδαλλού.
3. Άμεση ενίσχυση με προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς Κορυδαλλού, με :
Επιστροφή των αποσπασμένων Εξωτερικών Φρουρών του Κορυδαλλού σε άλλες υπηρεσίες.
Αποσπάσεις Εξωτερικών Φρουρών από άλλα Τμήματα Εξωτερικής Φρούρησης.
Προσλήψεις υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.


πηγή: http://www.thebest.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Προσπάθησαν να περάσουν κινητά τηλέφωνα στις φυλακές Λάρισας

Ένας 67χρονος Έλληνας κι ένας 53χρονος Αλβανός συνελήφθησαν την Πέμπτη με την κατηγορία ότι εισήγαγαν κινητά τηλέφωνα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας.
Όπως έγινε γνωστό, ο 53χρονος οδηγός φορτηγού μεταφορικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του 67χρονου, μετέφερε στις φυλακές ένα ψυγείο, στο οποίο έκρυβε 15 κινητά τηλέφωνα, φορτιστές και κάρτες SIM. Το ψυγείο θα παραλάμβανε 41χρονος κρατούμενος, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 41χρονος, έγκλειστος για διακεκριμένες κλοπές, κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών είχε παραγγείλει το ψυγείο και τα κινητά με τα παρελκόμενά τους από 51χρονο συγγενή του, ο οποίος αναζητείται, με σκοπό να τα πουλήσει σε άλλους κρατουμένους των φυλακών.
Ο οδηγός του φορτηγού και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ ο 41χρονος έγκλειστος των φυλακών συνεχίζει να κρατείται στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πάτρα: Συγκεντρώνουν βοήθεια για τις φυλακές "Αγ. Στεφάνου"

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Δράσεων των Πολιτών Εν Δράσει και της Εταιρείας Κοινωνική Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίας, με την πολύτιμη συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας αυτή τη φορά, προχωρά σε μια νέα προσπάθεια συλλογής και διανομής ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους κρατούμενους των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου που βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών αναγκών των ατόμων που εκτίουν την ποινή τους αυτή την περίοδο για παραβατική συμπεριφορά, αποτελεί συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών στην ευθύνη της πολιτείας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τα είδη που συλλέγονται περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Ρουχισμός και υπόδηση: Φανέλες ή t-shirt, μεγέθη L, XL (κατά προτίμηση όχι λευκές για να μη λερώνονται εύκολα), Αντρικά Εσώρουχα, μεγέθη Μ, L, XL ή Νο 3,4,5,6, Φόρμες, μεγέθη M, L, XL όπως και Σαγιονάρες-παντόφλες πλαστικές και αθλητικά παπούτσια, μεγέθη 41-44. Τα προαναφερόμενα είδη είναι σκόπιμο είτε να είναι καινούργια (τουλάχιστον τα εσώρουχα), είτε σε πολύ καλή κατάσταση.

Είδη Καθαριότητας και Ατομικής Υγιεινής: Πετσέτες προσώπου, Αφρόλουτρα σε οικονομική συσκευασία, Σαμπουάν σε οικονομική συσκευασία, Οδοντόκρεμες–Οδοντόπαστες, Σκόνη για πλύσιμο ρούχων σε οικονομική συσκευασία.

Σε όσους από τους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειας δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την προμήθεια ή την ανεύρεση ειδών προς διάθεση έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την προσπάθεια δίνοντας χρήματα (έστω και 1 ευρώ).Οι Πολίτες Εν Δράσει, η ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ και η ΟΙΚΙΠΑ δεσμεύονται με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν είδη από τις παραπάνω κατηγορίες σε πολύ χαμηλές τιμές και να τα διαθέσουν.

Η προώθηση και διανομή των ειδών θα γίνει, όπως και τις άλλες φορές, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την πιστοποίηση για παρεμβάσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παραδίδουν τα είδη και τα χρήματα στο κατάστημα ΠΟΤΑ Σπηλιώτη, Ρ. Φεραίου 134 (μεταξύ Βότση και Φιλοποίμενος), ώρες καταστημάτων, 2610.277171 και 2615.002009 και Σαχτούρη 64 Δευτέρα – Παρασκευή 7-9μμ (γραφεία ΟΙΚΙΠΑ) από Πέμπτη 23/5 έως και Σάββατο 15/6/2013.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Απ' όλα έχει ο... μπαξές στα κελιά των φυλακών

Μόνο... μπαζούκας και τανκς δεν βρίσκουν οι φύλακες των σωφρονιστικών καταστημάτων, όταν «μπουκάρουν» ξαφνικά στα κελιά προκειμένου να... συλλέξουν αυτοσχέδια όπλα που έχουν φτιάξει κρατούμενοι απ' ό,τι υλικό μπορεί να σκεφτεί κανείς. Οι έγκλειστοι αποδεικνύονται μεγάλοι μαέστροι σε αυτά τα κόλπα, διαθέτοντας μάλιστα τεράστια φαντασία στις κατασκευές! Καθώς συνεχίζεται το μπαράζ αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές της χώρας, τα ευρήματα από μαχαίρια και «σουβλιά» μέχρι γλάστρες με... χασίς, σάκους του μποξ και αυτοσχέδιο τσίπουρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στο «ξέφραγο» αμπέλι των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων αποδεικνύεται ότι οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία -εκτός από την κατοχή ναρκωτικών και κινητών- να «παίζουν» με χειροβομβίδες και πιστόλια, όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα ευρήματα, ακόμη και στον προαύλιο χώρο του Κορυδαλλού, του μεγαλύτερου και πιο καλά φυλασσόμενου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας.















Τα πιο σοβαρά περιστατικά που κινητοποίησαν τις Αρχές να ξεκινήσουν τους ελέγχους και να πάρουν μέτρα για τη «θωράκιση» των φυλακών ήταν οι δύο αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης του Βλαστού και του Αλβανού κακοποιού Αλκέτ Ριζάι, καθώς και η επιτυχημένη απόδραση των έντεκα αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, που επέφερε τον τραυματισμό δύο εξωτερικών φρουρών και τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας 25 ετών που απλώς έτυχε να περνά από το λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Και τα τρία αυτά περιστατικά κατέδειξαν τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η εγκληματικότητα στις φυλακές και έριξαν «αλάτι» στις ανοιχτές πληγές του ασθενικού σωφρονιστικού συστήματος. Εκεί όπου οι κρατούμενοι φωτογραφήθηκαν να κάνουν νυχτερινό «σουλάτσο» προκειμένου να παραλάβουν οπλισμό και ναρκωτικά που τους είχαν πετάξει στο προαύλιο «εξωτερικοί» συνεργάτες.

Μη έχοντας ίσως άλλη επιλογή, μετά απ' όλα αυτά οι αρμόδιες αρχές κήρυξαν πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα των φυλακών με τακτικούς, αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε πτέρυγες, κελιά και εξωτερικούς χώρους. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν πλούσια «συγκομιδή» από απαγορευμένα αντικείμενα: από αυτοσχέδια μαχαίρια με κοφτερές λάμες και λοστάρια μέχρι πλαστικά κεσεδάκια γιαουρτιού που χρησίμευαν για την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης! Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η μετατροπή των καταστημάτων κράτησης σε οπλοστάσια είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και άλλοι, όπως ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Κορυδαλλού Μάριος Οικονομάκης, ο οποίος σημειώνει ότι όσοι έλεγχοι κι αν γίνουν στο μέλλον, οι φυλακές θα «γεννούν» κι άλλα μαχαίρια, κι άλλα «σουβλιά» και αυτοσχέδια φονικά όπλα. «Πράγματι, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από ειδικές ομάδες της αστυνομίας, σε συνεννόηση με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όμως δεν νομίζουμε ότι αυτό από μόνο του είναι μια λύση για το πρόβλημα των φυλακών, τόσο για τους εργαζομένους όσο και τους κρατουμένους» τονίζει στην «Espresso» ο κ. Οικονομάκης εξηγώντας ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη.

«Ακόμη κι αυτές οι εξαγγελίες που έγιναν πρόσφατα έμειναν στα λόγια. Δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς προσωπικό. Για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, θα πρέπει να υπάρξει μείωση του υπερπληθυσμού, όσον αφορά τους κρατουμένους, και αύξηση του προσωπικού. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για κάθε σωφρονιστικό υπάλληλο αντιστοιχούν πεντακόσιοι κρατούμενοι»! Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι στα κελιά των φυλακών δεν είναι σημερινό φαινόμενο: «Οι έλεγχοι ήταν απαραίτητοι λόγω κάποιων συμβάντων που σημειώθηκαν, όπως οι χειροβομβίδες και τα πιστόλια που βρέθηκαν. Υπήρχε ένας μήνας που υπήρχε ένα μπαράζ από τέτοια γεγονότα και για εμάς τους εργαζομένους αυτό ήταν μια ρώσικη ρουλέτα που απλά δεν είχε θανάτους, μόνο δύο τραυματισμούς φρουρών. Ομως πρέπει να διευκρινίσω κάτι: όλα αυτά τα αντικείμενα τα βρίσκουμε χρόνια, απλώς λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα πλέον δημοσιοποιούνται».






Τα κόλπα και οι... ευρεσιτεχνίες

Για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κατασκευαστούν τέτοια αντικείμενα στις φυλακές, ο κ. Οικονομάκης σημειώνει ότι αυτοί είναι πολλοί. Αρκεί κάποιος να έχει μεγάλη φαντασία! «Η φυλακή έχει μπετά και σίδερα. Τα πάντα αξιοποιούνται, από μια κεραία τηλεόρασης, τα σίδερα από το κρεβάτι και τα παράθυρα μέχρι τη μύτη του στυλό. Ολα με κάποιο τρόπο μπορούν να γίνουν όπλο. Το ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι δεν σημαίνει ότι δεν θα παραμείνουν τα προβλήματα μέσα στη φυλακή. Οι φυλακές θα γεννήσουν κι άλλα μαχαίρια. Ετσι είναι από τη φύση τους» επισημαίνει ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων του μεγαλύτερου καταστήματος κράτησης της χώρας, ο οποίος δεν αρνείται ότι στην περίπτωση των ναρκωτικών και των κινητών μπορεί να υπάρχουν «διασυνδέσεις» των κρατουμένων με τον «έξω κόσμο».
«Εχουμε βρει και σουγιάδες εμπορίου, αλλά αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό, και φυσικά τότε γεννάται ζήτημα πώς μπήκαν» λέει. Τέλος αρνείται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να κάνουν τα... στραβά μάτια σε περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη απαγορευμένων αντικειμένων ή κάποια παρανομία: «Δεν έχει λόγο κάποιος να κάνει τα στραβά μάτια, όμως μπορεί κάποιες φορές η ίδια η υπηρεσία να μην έχει τη δύναμη να κάνει κάτι. Δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι μόνος του με πεντακόσιους κρατουμένους, και παίρνει ένα ρεπό στις τριάντα μέρες. Η δική μας αγωνία είναι πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε, πότε θα “αναστηθούν” τα καταστήματα κράτησης και θα έρθει αυτό το προσωπικό που, αν και έγινε η εξαγγελία, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».





Τα αστεία και πιο επικίνδυνα λαβράκια που έβγαλαν οι έρευνες των Αρχών

- Σουβλιά και λοστάρια στις φυλακές Κορυδαλλού, σχεδιαγράμματα απόδρασης στις φυλακές Τρικάλων: Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στην Α' πτέρυγα της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού βρέθηκαν 17 κινητά τηλέφωνα, 42 αυτοσχέδια μαχαίρια και «σουβλιά» και 88 αυτοσχέδια λοστάρια (μεταλλικά και ξύλινα)! Σε έλεγχο που διενεργήθηκε την ίδια μέρα στις φυλακές Τρικάλων εντοπίστηκαν δύο ιδιόχειρα σχεδιαγράμματα-σκαριφήματα που απεικονίζουν τον σχεδιασμό της μαζικής απόδρασης των αλλοδαπών κρατουμένων από το σωφρονιστικό κατάστημα και ένα ιδιόχειρο έντυπο με κρυπτογραφημένο κώδικα επικοινωνίας.
- Μαχαίρια, κλομπ, σφεντόνα και... αυτοσχέδιο κλειδί χειροπέδων στις φυλακές Κέρκυρας: Οι πρόσφατες έρευνες που έγιναν στην Κλειστή Φυλακή Κέρκυρας αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, έντεκα λάμες-μαχαίρια, ένα αυτοσχέδιο κατσαβίδι, τέσσερα ξύλινα κλομπ, μια αυτοσχέδια σφεντόνα, ένα ξύλινο κοντάρι με αιχμηρό αντικείμενο, μια ξύλινη ράβδο με ξυραφάκι και ένα αυτοσχέδιο κλειδί χειροπέδων.
- Μηχάνημα για τη δημιουργία τατουάζ στις φυλακές Νιγρίτας: Οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας φαίνεται πως έχουν... καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως βρέθηκε μηχάνημα για τατουάζ σε κελί, κατά τον έλεγχο των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, με τη συνδρομή ομάδας ΕΚΑΜ, αλλά και αστυνομικών σκύλων. Παράλληλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, λάμες και κομμάτια από σκουπόξυλα, τα οποία ήταν ακονισμένα και αιχμηρά.
- Κεσές γιαουρτιού με... χασίς στις φυλακές Κορυδαλλού: Πριν από λίγες μέρες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Κορυδαλλού ανάρτησαν στο σάιτ τους μια φωτογραφία ενός πλαστικού κεσέ από γιαούρτι, τον οποίο οι κρατούμενοι είχαν μετατρέψει σε γλάστρα για να καλλιεργούν ινδική κάνναβη! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ε' πτέρυγα των φυλακών, ενώ, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ναρκωτικά και συγκεκριμένα χασίς στις φυλακές.
- «Γυμνάσου στον Κορυδαλλό»! Βρέθηκαν σάκοι του μποξ, βαράκια και... ασπίδα: Σε άλλον έλεγχο στο ίδιο κατάστημα κράτησης οι Αρχές εντόπισαν σε «νεκρά προαύλια» και σε κελιά κρατουμένων 24 αυτοσχέδια σουβλιά, 23 αυτοσχέδια μαχαίρια, 76 αυτοσχέδια ρόπαλα και σίδερα, 35 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μία αυτοσχέδια ασπίδα, έναν αυτοσχέδιο σάκο του μποξ και 12 αυτοσχέδια βαράκια!
- Τσίπουρο ευφραίνει καρδίαν κρατουμένων: Αιφνιδιαστική έφοδος των ΕΚΑΜ στις φυλακές Κορυδαλλού, παρουσία εισαγγελέα, στην Α' και τη ΣΤ' πτέρυγα, έφερε στο φως αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά, κάρτες SIM και μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιου τσίπουρου!
- Τα μαχαίρια για... πατάτες του Βλαστού: Ούτε ο γνωστός βαρυποινίτης ξέφυγε από τον κανόνα των φυλακών, όταν στο κελί του βρέθηκαν μαχαίρια. Η εξήγηση πάντως που έδωσε στο δικαστήριο ήταν ότι τα χρειαζόταν για να καθαρίζει πατάτες και φρούτα. Τελικά οι δικαστές δεν πείστηκαν και του επέβαλαν φυλάκιση τεσσάρων ετών.
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
Πηγή: http://www.espressonews.gr

Γυναίκες στη φυλακή για «εγκλήματα ηθικής»


Περίπου 600 γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν βρίσκονται στην φυλακή έχοντας καταδικαστεί για λεγόμενα «εγκλήματα ηθικής», καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εγκλείστων γυναικών από τότε που οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από σχεδόν δώδεκα χρόνια. 

Οι περισσότερες από τις 600 αυτές γυναίκες βρίσκονται στην φυλακή επειδή είτε το έσκασαν από το σπίτι τους, συνήθως για να γλιτώσουν από την κακοποίηση ή τον εξαναγκαστικό γάμο τους ή για φερόμενη μοιχεία, που συχνά αφορά τον βιασμό τους. Ο αριθμός αυτός εμφάνισε αύξηση 50% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών. 

«Η αύξηση αυτή αντανακλά μια επονείδιστη έλλειψη και την απουσία πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους ξένους δωρητές και συμμάχους», κατήγγειλε ο Φελίμ Κιν, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Ασία. 

Οι γυναίκες έχουν ανακτήσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση από τα τέλη του 2001 που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι ελευθερίες μπορεί να αφαιρεθούν μετά την απόσυρση από την χώρα ως το τέλος του ερχόμενου έτους των περισσότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ. 

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένες γυναίκες βουλευτές στο Αφγανιστάν κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις γυναίκες, κατηγορίες τις οποίες απορρίπτει η ίδια. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία για τα κορίτσια και τις γυναίκες που βρίσκονται στην 8φυλακή προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, αναφέρει το HRW. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Επισκέψιμες φυλακές: μια διαφορετική πρόταση!



Πρώην φυλακές αποτελούν σήμερα ενδιαφέροντες προορισμούς (ιδέα-πηγή: cnn.com) για τους απανταχού ταξιδιώτες, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία τους.  Ακόμη και να περάσει μερικά βράδια σε αναμορφωμένα πρώην κελιά! 
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε εδώ τις πλέον αξιόλογες από αυτές.


1.    Alcatraz, Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ
Η λίστα αυτή δε θα μπορούσε προφανώς να ξεκινά με κανένα άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα στον κόσμο.  Πρόκειται ίσως για την πιο διάσημη «φυλακή» παγκοσμίως.  Ο ισπανός εξερευνητής Juan Manuel de Ayala, το ονόμασε Isla de los Alcatraces (νησί των πελεκάνων), το οποίο θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα θέρετρο αναψυχής.

Πρόκειται για φυλακή υψίστης ασφαλείας.  Βρίσκεται στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, σε μια μικρή νησίδα από όπου η απόδραση θεωρούνταν αδύνατη.  Από τις 21 Μαρτίου του 1963 οι ομοσπονδιακές αυτές φυλακές έπαψαν να λειτουργούν, όχι όμως και ο φάρος.

Στους κάποτε κρατουμένους της φυλακής συμπεριλαμβάνεται ο Αλ Καπόνε και άλλοι «διάσημοι» κακοποιοί.  Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν, ενώ παράλληλα πληροφορούνται την ιστορία της φυλακής.
*Περισσότερες πληροφορίες στο www.alcatrazcruises.com και www.nps.gov/alca/index.htm.


2.    Îles du Salut: Νησί του Διαβόλου, Γαλλική Γουϊάνα

Ανοικτά των ακτών της Γαλλικής Γουϊάνας στη Νότια Αμερική, τα νησιά Îles du Salut αποτελούσαν μια διαβόητη γαλλική αποικία καταδίκων (1852-1953). 

Εκδρομές επιτρέπονται μόνο στο Île Royale, όπου έμεναν οι φύλακες και το προσωπικό.  Στο νησί υπήρχαν και ορισμένα κελιά.  Σήμερα φιλοξένει επίσης ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο.  Κάνοντας μια βόλτα με φουσκωτό στο νησί Ile Saint-Joseph, μπορείτε να δείτε τα εγκαταλελειμένα κελιά της απομόνωσης, που τώρα τα έχει «πνίξει» η ζούγκλα.

Το τρίτο νησί είναι στην πραγματικότητα το περίφημο «νησί του Διαβόλου», στο οποίο όμως η πρόσβαση δεν επιτρέπεται πλέον. Εδώ ήταν πολιτικός κρατούμενος ο καπετάνιος Alfred Dreyfus, ενώ το νησί αποτελεί επίσης μέρος της ιστορικής φημισμένης απόδρασης του «Πεταλούδα».  Το θρυλικό νησί είναι περιτριγυρισμένο από καρχαρίες και έχει μολυσμένα νερά και ισχυρά ρεύματα.
 

3.    Ανατολικό Κρατικό Σωφρονιστήριο, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ
Σε μια εκδρομή στο Ανατολικό Κρατικό Σωφρονιστήριο του 1829, μπορείτε να εξερευνήσετε τη γοτθική αρχιτεκτονική του, όπως και τον ρόλο του στην ποινική μεταρρύθμιση.

Από το άνοιγμά του το 1829, εκφράστηκαν ανησυχίες για το αμφιλεγόμενο σύστημα της απόλυτης απομόνωσης που εφάρμοζε.  Μετά την επίσκεψή του εκεί το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε: «Το σύστημα είναι άκαμπτο, αυστηρό και χωρίς ελπίδα ... και πιστεύω ότι είναι σκληρό και λάθος».

Το σωφρονιστήριο έκλεισε το 1970 και έκτοτε αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Προσφέρεται ηχητική ξενάγηση, κατά την οποία ακούγονται πρώην φύλακες και κρατούμενους να περιγράφουν τη ζωή τους εκεί.
 
4.    Νησί Robben, Νότια Αφρική
Η φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανοικτά των ακτών του Capetown στο νησί Robben (www.robben-island.org.za), όπου ο Νέλσον Μαντέλα  πέρασε 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής του εκεί.  Πολιτικοί κρατούμενοι και ειδικά οπαδοί αντι-απαρτχάιντ, στέλνονταν στο νησί.  Ο Μαντέλα χαρακτηριστικά την περιέγραψε μάλιστα ως την πιο σκληρή και αυστηρή φυλακή της Νότιας Αφρικής.

Το νησί Robben σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/916 ), διότι μαρτυρεί «το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό».

*Η βασική περιήγηση κρατά 3,5 ώρες και γίνεται από έναν πρώην πολιτικό κρατούμενο.


Αεροφωτογραφία του AlcatrazΤο νησί του Διαβόλου
Άποψη του εσωτερικού του
ανατολικού κρατικού σωφρονιστηρίου



Πηγή: http://www.capital.gr
Το νησί Robben

«Αδειάζουν» οι φυλακές ουσιοεξαρτημένους κρατούμενους


Σε μερική αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων θα οδηγήσει ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν 4139/2013) που ψηφίστηκε το Μάρτιο και αντιμετωπίζεται θετικά από νομικούς και εκπρόσωπους θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οι νέες ρυθμίσεις του σχετικού νόμου θα συζητηθούν στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα στο αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διοργανώνει ο Τομέας ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

“Πρόκειται για έναν, σαφώς πιο ευνοϊκό νόμο για τους χρήστες ουσιών που έχει την λογική του εξορθολογισμού των ποινών, οδηγώντας έτσι σε μερική αποσυμφόρηση των φυλακών” σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.,Φαίδων Καλοτεράκης ο οποίος, στην ημερίδα, θα παρουσιάσει το θεραπευτικό πρόγραμμα.

“Ο προηγούμενος νόμος τιμωρούσε πολλούς “φτωχοδιάβολους”, χρήστες δηλαδή που συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες και φυλακίζονταν για μεγάλο διάστημα. Τώρα όμως υπάρχουν αυστηρότερες διατάξεις για τους εμπόρους και υπάρχει μια κατεύθυνση προς την θεραπεία των χρηστών” συμπληρώνει. Ωστόσο, αν και ο νέος νόμος “επενδύει” στην απεξάρτηση, εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ.Καλοτεράκης, τα θεραπευτικά προγράμματα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και “κουτσουρεμένα” κονδύλια.

“Είναι ενδεικτικό ότι στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., έχει να γίνει πρόσληψη από το 2006 ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει, είτε με παραίτηση είτε με συνταξιοδότηση, 70 υπάλληλοι” αναφέρει, προσθέτοντας ότι επειδή η πιστοποίηση των χρηστών αλλάζει με τον νέο νόμο, τα θεραπευτικά κέντρα θα δέχονται ακόμη περισσότερα άτομα.

“Παλαιότερα η πιστοποίηση γινόταν με ένα ερωτηματολόγιο που οι έμποροι ναρκωτικών το είχαν απομνημονεύσει και το συμπλήρωναν προκειμένου να πέσουν “στα μαλακά” ως χρήστες” εξηγεί.

Θετικά πάντως σχολιάζει τον νέο νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., Γιώργος Κυμπαρίδης ο οποίος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται “για ένα σημαντικό βήμα μπροστά αφού ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρησιμοποιεί ως μέσο αντιμετώπισης την καταστολή αλλά ωθεί στη θεραπεία”.

“Είναι ευνοϊκότερος απέναντι στους συλληφθέντες χρήστες για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και πρόνοια για την μη εγγραφή της παρανομίας στα ποινικά τους μητρώα. Μιλάμε για λύσεις που δεν στρέφονται μόνο πλέον στην καταστολή αλλά στη θεραπεία” τονίζει.
Μια πτέρυγα απεξάρτησης χωρίς... ρεύμα

Και ενώ ο νέος νόμος αντιμετωπίζεται από όλους θετικά, μια πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών που θα εξυπηρετούσε στην απεξάρτηση των κρατουμένων, παραμένει κλειστή λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Σύμφωνα με τον κ.Καλοτεράκη, πρόκειται για ένα χώρο όπου θα μένουν 85 κρατούμενοι- χρήστες ουσιών οι οποίοι θα παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές.

“Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει αυτή η μοναδική, στην Ελλάδα, μονάδα, είναι η αδειοδότηση για την παροχή ρεύματος που ακόμα παραμένει "στον αέρα” λέει χαρακτηριστικά. Στη μονάδα οι κρατούμενοι θα μένουν σε τρίκλινα κελιά και θα παρακολουθούνται από ειδικούς, για το πρόγραμμα απεξάρτησης, σε 24ωρη βάση.


Πηγή: http://www.real.gr

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στις φυλακές Κορυδαλλού: Ήταν μια μοναδική εμπειρία


Ο πολυτάλαντος Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλάει αποκλειστικά στο bizznews.gr και στον Ευτύχη Γρυφάκη, για την επίσκεψη στις φυλακές του Κορυδαλλού και δίνει πληροφορίες για την επόμενη του ταινία.
Πριν από λίγο διάστημα, πραγματοποιήσατε μία επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου προβλήθηκε η ταινία ''Αν'' σε τμήμα της ψυχιατρικής πτέρυγας αλλά και στις γυναικείες φυλακές με την προτροπή της ''Επάνοδος''. Σίγουρα θα πρέπει να ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία..
Όντως ήταν μοναδική εμπειρία. Κατάλαβα ότι αν πεις μία ιστορία αληθινά, τότε δεν περιορίζεται ούτε από κάγκελα ούτε από σύνορα...
Τι ήταν αυτό που σας έκανε περισσότερη εντύπωση; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των κρατουμένων;
Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε μία συζήτηση με τους κρατούμενους, όπως συνηθίζεται σε ειδικές προβολές της ταινίας. Το μαγικό ήταν ότι οι αντιδράσεις, οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις τους ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που έγιναν από ανθρώπους σε προβολές εκτός φυλακών. Αυτό για μένα ήταν αποκαλυπτικό! Δεν περίμενα ότι θα ήταν έτσι τα πράγματα.
Γνώρισα ανθρώπους εκεί μέσα που ίσως ο εγκλεισμός τους δεν παρέχει κανένα καλό στην κοινωνία. Είναι αναίτιος και χωρίς αποτέλεσμα. Ανθρώπους σαν κι εσάς και σαν κι εμένα που απλώς βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Και φυσικά έμεινα έκπληκτος όταν είδα πόσο εξαιρετική δουλειά έχει κάνει το ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το σενάριο της επόμενής σας ταινίας;
Έχω ξεκινήσει και μέσα στον επόμενο μήνα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα ήθελα να τελειώσω την πρώτη γραφή του σεναρίου. Κι από Σεπτέμβριο να ξεκινήσω την προετοιμασία της ταινίας.
Θα μπορούσε ένα σενάριο στα Αγγλικά να σας βοηθήσει για μία διεθνή καριέρα;
Για μία διεθνή καριέρα δεν ξέρω... Όμως είναι πολύ ενδιαφέρον ένα σενάριο να είναι δίγλωσσο, αν κι εφόσον η πλοκή του το επιβάλλει. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμες οι αγορές του εξωτερικού, άρα κατ' επέκταση και η χώρα μας θα έχει μεγαλύτερη προβολή. Κάτι ανάλογο θα είναι και το επόμενό μου σενάριο. Φυσικά, μιλάμε πάντα για μία ιστορία γυρισμένη στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.thebest.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ημερίδα- " Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και η Εφαρμογή του "


Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου( Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου ) 
και η Ένωση Υπαλλήλων Φυλακής Αλικαρνασσού Ηρακλείου
μαζί με την συμμετοχή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

"Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας και η Εφαρμογή του "

Εικόνα

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Το διάτρητο σωφρονιστικό μας σύστημα ανακυκλώνει την παθογένεια του εγκλήματος


του Άγγελου Τσιγκρή, Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας
Γα να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσουν οι φυλακές μας ως τόποι...
βελτίωσης των τροφίμων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η σταδιακή αλλαγή του ιδεολογικού προσανατολισμού του θεσμού, από μέσο άσκησης εξουσίας, σε μέσο σωφρονισμού και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Μια πραγματική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:

· Στην κατάργηση της έννοιας της εξατομίκευσης της μεταχείρισης και όλων των συναφών θεσμών που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες.

· Στην ταξινόμηση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες, όχι στο πλαίσιο της ίδιας φυλακής, αλλά με κατανομή των κατηγοριών αυτών σε διαφορετικό για κάθε μία κατάστημα.

· Στη μετατροπή της φυλακής από τόπο στέρησης της ελευθερίας σε τόπο ελεγχόμενης ελευθερίας, έτσι ώστε ο κρατούμενος να μην αποκόπτεται οριστικά και αμετάκλητα από την κοινωνία.

· Στην καθιέρωση της σωφρονιστικής νομιμότητας, με σαφή αναγνώριση στους κρατούμενους όλων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, πλην αυτών που η άσκησή τους δε συμβιβάζεται με το καθεστώς του κρατούμενου.

· Στην εξασφάλιση εργασίας σε όλους και την υπαγωγή του εργαζόμενου κρατούμενου και της οικογένειάς του στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

· Στην ενεργοποίηση των -ανενεργών μέχρι σήμερα- διατάξεων του Σωφρονιστικού μας Κώδικα περί επιτροπών κοινωνικής υποστήριξης αποφυλακιζομένων (άρθρο 81), ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων (άρθρο 59), οργάνωσης εργασίας έξω από τα καταστήματα κράτησης (άρθρο 42), τμηματικής έκτισης των ποινών (άρθρο 63) και παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 64).

· Στην αλλαγή του καθεστώτος παροχής αδειών εξόδου και τη θέσπιση κριτηρίων για αυτούς που θα τις δικαιούνται.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να καταβάλει μια πολύπλευρη προσπάθεια προκειμένου να γίνουν οι φυλακές της χώρας κέντρα πραγματικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας.

Σχολεία μιας δεύτερης ευκαιρίας για όλους τους κρατούμενους και όχι εστίες διαφθοράς, όπως δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα.

Αναμορφωτήρια με την ουσιαστική έννοια του όρου και όχι κολαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης.

Με τις παραπάνω αλλαγές, αν οι φυλακές δε γίνουν κοινωνικά ωφέλιμες, τουλάχιστον θα πάψουν να είναι βλαπτικές στην έκταση που ήταν μέχρι σήμερα.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κύπρος: Χέρι βοήθειας για τους μικροπαραβάτες απο Κεντρικές Φυλακές


Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στις Κεντρικές φυλακές απαριθμούνται 400 κρατούμενοι, αριθμός που υπερβαίνει της χωρητικότητας των φυλακών. Σημείωσε δε, ότι πρόσφατα υπήρξαν περίοδοι όπου στις κεντρικές φυλακές διέμεναν μέχρι και 760 κρατούμενοι.
Οι διευθετήσεις
Για αντιμετώπιση του φαινόμενου υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, επεσήμανε ο κ. Τρυφωνίδης, γίνονται διευθετήσεις ειδικότερα σε σχέση με τους μικροπαραβάτες οι οποίοι οδηγούνται στις Φυλακές. Συγκεκριμένα, η πρώτη ενέργεια αφορά τους αλλοδαπούς κατάλογος των οποίων στέλνεται στα αρμόδια τμήματα και επιχειρείται η απέλασή τους.
Σε σχέση με τους μικροπαραβάτες οι οποίοι κρατούνται λόγω μη αποπληρωμής υποχρεώσεων τους, τότε, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, γίνονται διευθετήσεις καταβολής ενός ποσού έναντι για αναστολή της ποινής φυλάκισης και καταβολή μηνιαίου ποσού μέχρι την αποπληρωμή των οφειλών, για να μην παραμείνει ο κρατούμενος για χρονικό διάστημα στις φυλακές.
« Οι διευθετήσεις γίνονται σε συνεννόηση με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, του Προεδρικού και των κρατουμένων οι οποίοι δεν κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα κι αν δεν είναι επιμελείς στις υποχρεώσεις τους, τότε συλλαμβάνονται και κρατούνται αναλόγως της ποινής του Δικαστηρίου», τόνισε ο κ. Τρυφωνίδης.
Ερωτηθείς αν η αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών αποτελεί πρόβλημα για τους μικροπαραβάτες, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι όντως είναι πρόβλημα αλλά με τις διευθετήσεις βρίσκουν οι ίδιοι συγγενικά τους πρόσωπα τα οποία τους βοηθούν να παραμείνουν εκτός φυλακών.

Πηγή:http://www.sigmalive.com

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ινδία: 20χρονος βιαστής κακοποιήθηκε από συγκρατούμενούς του


Ένας από τους κατηγορούμενους για τον ομαδικό βιασμό μιας φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, τον Δεκέμβριο του 2012, νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση αφού... δέχτηκε επίθεση από συγκρατούμενούς του, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Πριν από λίγους μήνες, ο βασικός κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση σκοτώθηκε μέσα στη φυλακή αυτή.

Ο Βινάι Σάρμα, 20 ετών, εισήχθη την Τρίτη σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στη φυλακή Τιχάρ, στα βόρεια του Νέου Δελχί, είπε ο δικηγόρος Α. Π. Σινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του έχει επίσης υποστεί δηλητηρίαση.

"Έφτυνε αίμα και είχε υψηλό πυρετό. Επίσης, πονούσε στο στήθος. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση", είπε ο δικηγόρος. " Ο Σινγκ υποστήριξε ότι η αιματέμεση είναι το αποτέλεσμα μιας "σταδιακής δηλητηρίασης" του φαγητού του κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. "Του έδιναν φαγητό αναμεμιγμένο με δηλητήριο από τις αρχές του μήνα", είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αρχικά ο Σάρμα εισήχθη στο νοσοκομείο της φυλακής αλλά στη συνέχεια τον μετέφεραν σε νοσοκομείο της πόλης και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε εκ νέου, σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ούτε ο διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Λοκ Ναγιάκ, ούτε η διεύθυνση της φυλακής Ταχίρ έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Στις 16 Δεκεμβρίου, πέντε άνδρες και ένας έφηβος βίασαν και ξυλοκόπησαν μια 23χρονη φοιτήτρια μέσα σε ένα λεωφορείο και κατόπιν την πέταξαν, μαζί με τον σύντροφό της, στο δρόμο. Η νεαρή κοπέλα πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου είχε μεταφερθεί. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα.

Ο Σινγκ είπε ότι έκανε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Ο δικαστής επέτρεψε πάντως στην οικογένεια του κρατουμένου να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

Ο Σάρμα, που εργαζόταν σε γυμναστήριο, υποστηρίζει ότι τη βραδιά του βιασμού παρακολουθούσε μια συναυλία μαζί με δύο φίλους του.
nooz.gr

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στις φυλακές


Καταδικασμένα να ζήσουν τα πρώτα τους χρόνια πίσω από τα κάγκελα

Το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να γεννηθούν πίσω από τα σίδερα των διαβόητων φυλακών του Ελ Σαλβαδόρ.


Περίπου 1.700 γυναίκες εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή Ilopango, που βρίσκεται λίγο έξω από το Σαν Σαλβαδόρ, παρότι το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα είχε σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει μόλις 560 κρατούμενες!


Γύρω στις 300 γυναίκες κατάδικοι είναι μητέρες που ζουν με τα παιδιά τους μέσα στη φυλακή. Όταν τα παιδιά γίνουν 5 χρονών απελευθερώνονται και δίνονται είτε σε συγγενείς των κρατουμένων, είτε σε κρατικά ιδρύματα, αναφέρουν οι υπεύθυνοι των φυλακών.


Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι άθλιες, λόγω του υπερβολικού αριθμού των φυλακισμένων, όπως αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός δημοσιογράφου του πρακτορείου Reuters. Σε πολλές περιπτώσεις σε κελιά που έχουν σχεδιαστεί για ένα άτομο, φιλοξενούνται μέχρι και έξι γυναίκες, γράφει δημοσίευμα της Daily Mail.









Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ρουτίνα η βία στις φυλακές νέων


Τα κρούσματα σωματικής και ψυχολογικής βίας είναι συχνότατα στις γερμανικές φυλακές νέων, όπως επιβεβαιώνει μία νέα έρευνα. Εναλλακτικοί τρόποι σωφρονισμού είναι αποδοτικοί, αλλά κοστίζουν ακριβά.
Τα κρούσματα βασανιστηρίων, βιασμών, ακόμη και φόνων δεν είναι κάτι ξένο για την πραγματικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων για νέους στη Γερμανία. Σε πολλά από αυτά φαίνεται να επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, όπως επιβεβαιώνει στη DW ο νομικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας Φρανκ Νοϊμπάχερ, εξηγώντας χαρακτηριστικά ότι «σε μία τέτοια φυλακή ‘μάγκας’ θεωρείται μόνο όποιος είναι αρκετά ‘μάγκας’ ώστε να βοηθηθεί μόνος του».

Ο Νοϊμπάχερ εξέτασε στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος μεταξύ 2010 και 2013, πόσο σοβαρό πρόβλημα βίας υπάρχει στους κόλπους του γερμανικού σωφρονιστικού συστήματος για τους νέους. Το πόρισμα είναι ανησυχητικό, καθώς σχεδόν ένας στους δύο από τους συνολικά 900 ερωτηθέντες παραδέχεται ότι έχει προκαλέσει κάποιου είδους σωματικά τραύματα σε συγκρατούμενό του. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει μάλιστα ότι το 70% των ερωτηθέντων έχει ασκήσει ψυχολογική βία, ενώ πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι κατά το γερμανό επιστήμονα το γεγονός ότι δύο στους τρεις επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει και θύτης και θύμα.

Οι αντιφάσεις του σωφρονιστικού συστήματος
Ο κλασικός τρόπος σωφρονισμού δεν έχει κατά κανόνα το επιθυμητό αποτέλεσμαΟ κλασικός τρόπος σωφρονισμού δεν έχει κατά κανόνα το επιθυμητό αποτέλεσμα
Τα στοιχεία αυτά ρίχνουν φως στην καθημερινότητα της βίας και της καταστολής στα σωφρονιστικά ιδρύματα νέων, εκτιμά ο Νοϊμπάχερ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο στόχος της κοινωνικής επανένταξης είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
«Ένα βασικό δίλημμα του σωφρονιστικού συστήματος, είτε για ανήλικους είτε για ενήλικες, είναι ότι στοχεύει να καταπολεμήσει την αξιόποινη συμπεριφορά και τη βία σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται το ίδιο από βία και ανελευθερία. Το γεγονός αυτό δείχνει την όλη προβληματική», επισημαίνει ο Φ. Νοϊμπάχερ, τασσόμενος υπέρ εναλλακτικών μορφών σωφρονισμού.

Ένα παράδειγμα εναλλακτικού σωφρονισμού είναι το κοινωνικοπαιδαγωγικό ίδρυμα Raphaelshaus στο Ντορμάγκεν, κοντά στην Κολωνία. Από τον Αύγουστο του 2012 επιλεγμένοι ανήλικοι εκτίουν εκεί τους τελευταίους 12 μήνες της ποινής τους. Όπως λέει στη DW ο Χανς Σόλτεν, διευθυντής του ιδρύματος, αρκετοί νέοι δραπετεύουν από τέτοια ιδρύματα, ωστόσο τα κρούσματα βίας εκεί είναι κατά τη γνώμη του αμελητέα. Όπως λέει, «μέχρι σήμερα δεν είχαμε βία πέρα από κάποιες αψιμαχίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Βία παρόμοια με εκείνην που παρατηρείται στις φυλακές δεν υπάρχει σ’ εμάς». Μία άλλη πτυχή που διακρίνει ιδρύματα όπως το Raphaelshaus είναι και οι πολύ σπανιότερες περιπτώσεις υποτροπής όσων αποφυλακίζονται, καθώς σε αυτά προσφέρονται περισσότερες δυνατότητες κοινωνικής μάθησης. Οι πέντε νέοι παραβάτες που ζουν σήμερα στο Raphaelshaus μαγειρεύουν μαζί και ολοκληρώνουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.

Περισσότερη παρακολούθηση, λιγότερη πρόληψη
Αυστηρότερη παρακολούθηση ζητά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χ.-Π. ΦρίντριχΑυστηρότερη παρακολούθηση ζητά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χ.-Π. Φρίντριχ
Μία άλλη αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης της βίας και της παραβατικής συμπεριφοράς είναι και η ειδική εκπαίδευση που προσφέρεται σε μερίδα φυλακισμένων νέων. Ο Στέφεν Κνίπερτζ, ειδικός εκπαιδευτής του συλλόγου Violence Prevention Network, κάνει μαθήματα στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος σε τροφίμους φυλακών νέων στην περιοχή μεταξύ Βούπερταλ και Αμβούργου.

Το πρόγραμμα αυτό υπάρχει τα τελευταία 12 χρόνια και όπως εκτιμά ο Κνίπερτζ, συμβάλλει στη μείωση έως και 70% του ποσοστού των νέων που καταλήγουν και πάλι στη φυλακή. Τα μαθήματα αυτά κοστίζουν περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό όχι υπερβολικό κατά τον Στέφεν Κνίπερτζ. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη διακοπή του προγράμματος στο τέλος του 2013. Ο γερμανός εκπαιδευτής δίνει τη δική του εκδοχή: «Θα υπέθετα, για να το πω προσεκτικά, ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πετερ Φρίντριχ υποβαθμίζει τον κίνδυνο του εξτρεμισμού και επενδύει περισσότερο στην παρακολούθηση παρά στην πρόληψη».

Christian Ignatzi / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: http://www.dw.de

Το «πείραμα» στις φυλακές Διαβατών


Πειραματικό σύστημα αδρανοποίησης κινητών τηλεφώνων έχει τοποθετηθεί με πλήρη μυστικότητα τις τελευταίες εβδομάδες στο σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών.
Σύμφωνα με το Βήμα, η εγκατάσταση του συστήματος δεν επιτρέπει καμία παράτυπη επικοινωνία κρατουμένων με τον «έξω κόσμο», και παράλληλα αχρηστεύει τη δράση κυκλωμάτων λαθραίας εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στο σωφρονιστικό κατάστημα, αφού πια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Βασικό μέλημα των επιτελών του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον η τοποθέτηση των αδρανοποιητών (jammers) σε όλες τις ελληνικές φυλακές, προκειμένου να σταματήσει ο σχεδιασμός και η εκπόρευση εγκληματικών ενεργειών πίσω από τα κάγκελα.
Η αρχή φαίνεται ότι γίνεται από το σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλονίκης προκειμένου τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου να καταγράψουν τα θετικά, αλλά και τις παρενέργειες, που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση.
Όπως σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου «αρχικά οι κρατούμενοι που είχαν κινητά μέσα στις φυλακές δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς συνέβη και δεν είχαν σήμα. Δεν είχαν πληροφορηθεί την ύπαρξη των αδρανοποιητών. Όμως άρχισαν να το καταλαβαίνουν και έτσι παραπονέθηκαν σε υπεύθυνους των φυλακών γι' αυτόν τον επικοινωνιακό αποκλεισμό τους. Κι αυτό σαν να ήταν δικαίωμά τους να έχουν κινητά».

Η επόμενη αντίδραση ορισμένων «ήταν να παραπονεθούν για προβλήματα πονοκεφάλων. Όμως εκτιμούμε ότι τις περισσότερες φορές αυτό δεν ήταν πραγματικό σύμπτωμα αλλά κόλπο κάποιων πονηρών κρατουμένων που θέλουν να έχουν κινητά. Κι αυτό γιατί έχουν διαβάσει δημοσιεύματα με τον προβληματισμό για επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση αδρανοποιητών. Όμως είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και εξετάζουμε τα πάντα».

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης το «πείραμα των Διαβατών» δεν έχει απολύτως αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί θεωρείται ούτως ή άλλως από τις πλέον ασφαλείς φυλακές, όπου κάθε χρόνο εντοπιζόταν μικρός αριθμός κινητών και δεν κρατείται εκεί μεγάλος αριθμός επικίνδυνων κακοποιών. Όμως εκτιμάται ότι σύντομα το σύστημα επικοινωνιακής στεγανοποίησης θα επεκταθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Τέτοιου είδους συσκευές υπάρχουν σε πολλούς άλλους χώρους, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, θέατρα, κινηματογράφους, ακόμη και στην αίθουσα της Βουλής - ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαν μπει σε φυλακή με διάφορες δικαιολογίες, ακόμη και με την επίκληση πιθανόν επιπτώσεων στην υγεία των έγκλειστων! 

Πηγή: http://voria.gr

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.