Με τους κρατούμενους να ξεπερνούν κατά πολύ τη δυνατή χωρητικότητα του Καταστήματος Κράτησης της Κω και με τους ειδικούς φρουρούς να δίνουν καθημερινή μάχη, μαζί με τον διευθυντή, για τη διαφύλαξη της υγιεινής και της ασφάλειας των κρατουμένων, αλλά και των ιδίων, η κατάσταση στις φυλακές της Κω μοιάζει τραγική.
Κρατούμενοι κοιμούνται σε στρώματα στους διαδρόμους, ιατρικό προσωπικό δεν απασχολείται στο Κατάστημα Κράτησης, ενώ αρκετοί εκ των φυλακισμένων παρακαλούν για να τους δοθούν τα απαραίτητα, αφού είναι άποροι, αλλά και ξεχασμένοι.
Της Άννας Σαρρή
Στο Κατάστημα Κράτησης της Κω σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο διευθυντής Β. Καραθάνος – ενώ θα έπρεπε να κρατούνται 90 άτομα οι κρατούμενοι φθάνουν τους 135. Άνθρωποι κοιμούνται σε στρώματα στο δάπεδο, στους διαδρόμους, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αλλοδαποί.
Στις φυλακές κρατούνται συγκεκριμένα, (εκτός Ελλήνων) Αλβανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί, Αλγερινοί και Μαροκινοί. Τα αδικήματα δε, που έχουν τελέσει αφορούν στην πλειοψηφία τους παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, τέλεση ληστειών, αλλά και κλοπών. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για την τέλεση κλοπών και ληστειών, είναι και χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Έκλεψαν ή λήστεψαν για να πάρουν τη δόση τους ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.
800 ANTI 480
«Η ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι φυλακές της χώρας. Υπάρχει φυλακή που πρέπει να κρατούνται 480 άτομα, αλλά φιλοξενούνται 800. Τα Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε να φιλοξενούν 8.000 κρατούμενους και έχουν φθάσει τους 12.500», εξήγησε ο κ. Καραθάνος, ενώ τόνισε πως: «εξετάζεται οι κρατούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μικρές ποινές να φιλοξενούνται σε αγροτικές φυλακές».
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Η φυλακή της Κω αντιμετωπίζει και πρόβλημα υποστελέχωσης, αφού μπορεί πλέον να μην υπάρχουν οργανογράμματα, αλλά το διαθέσιμο προσωπικό δεν αγγίζει ούτε το 50% των αναγκών. Η υποστελέχωση καταγράφεται στο προσωπικό εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής φρούρησης, αλλά και στην κάλυψη των διοικητικών αναγκών.
Στο Κατάστημα Κράτησης της Κω ζητήθηκε η κάλυψη τεσσάρων διοικητικών θέσεων (δια μέσου εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας), αλλά κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τέσσερις φρουροί να απασχολούνται σε γραφείο.
ΥΓΙΕΙΝΉ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑ
Στη φυλακή της Κω δεν υπάρχει ιατρός, αλλά ούτε και νοσοκόμα, άλλωστε δεν υπάρχει ούτε ιατρείο. Η διοίκηση του σωφρονιστικού ιδρύματος συνεργάζεται με τους ιατρούς του νοσοκομείου, ενώ εθελοντικά επισκέπτονται τους κρατούμενους δύο ιατροί. Καθημερινά δε, πραγματοποιούνται από 3 έως 10 μεταγωγές κρατουμένων στο νοσοκομείο της Κω, με το όποιο αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας.
ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
«Δεν υπάρχουν σοβαρά κρούσματα στις φυλακές, αλλά το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας αποτελεί πρόβλημα», σημείωσε ο διευθυντής των φυλακών της Κω, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει άριστη συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου του νησιού, παρότι οι ιατροί είναι αναγκασμένοι όταν έρχονται στη φυλακή να γράφουν ιατρικές γνωματεύσεις στο πόδι, αφού δεν υπάρχει ιατρείο».
Βάσει των όσων μας εξήγησε ο κ. Καραθάνος σε κάθε θάλαμο φιλοξενούνται 45 άτομα (ενώ θα έπρεπε να μην ξεπερνούν τους 10 με 15),υπάρχουν 2 τουαλέτες και 1 μπάνιο, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται προσπάθεια για την καθημερινή προσωπική υγιεινή των κρατουμένων. Οι εργαζόμενο στη φυλακή, αλλά και οι κάτοικοι της Κω, βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο τους κρατούμενους, δίδοντας τους από σαπούνια μέχρι και ξυραφάκια. Τα ρούχα τους δε, πλένονται ξεχωριστά σε πλυντήριο που υπάρχει στη φυλακή.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΓΙΑ ΒΟΉΘΕΙΑ
Ο διευθυντής κ. Καραθάνος, απευθύνει έκκληση σε όλους να βοηθήσουν όπως μπορούν τους κρατούμενους, αποστέλλοντάς τους, τόσο τρόφιμα, όσo και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Οι περισσότεροι εκ των κρατουμένων μάλιστα, είναι άποροι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι συγγενείς τους δεν τους έχουν επισκεφθεί εδώ και δύο χρόνια.
ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΤΗΛΕΚΑΡΤΑ
«Ακόμη και οι μικρές κινήσεις σε αυτό τον χώρο είναι μεγάλες. Ένα κατσικάκι, ένα αρνάκι, μία τηλεκάρτα, ένα πακέτο τσιγάρα γι’ αυτούς τους ανθρώπους ειδικά τώρα το Πάσχα αποτελεί μεγάλη βοήθεια», είπε ο κ. Καραθάνος, ενώ κατέληξε λέγοντας πως: «όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να στείλει προϊόντα με το καταμαράν του Σπανού».
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22420-25660, 22420-21022 και 22420-28751.
Πηγή: http://www.vimatisko.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου