Join Us On Facebook

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κύπρος: Κόντρα για θρησκεία στις Κεντρικές Φυλακές

Μετά από παράπονο του Χριστιανικού Κέντρου Λευκωσίας
Ο Σταύρος Ιγνατίου καταγγέλλει ότι η διεύθυνση των Φυλακών τού «ακυρώνει το δικαίωμα να μεταδώσει τη θρησκεία του»

Την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου ζητά ο θεολόγος και συγγραφέας Σταύρος Ιγνατίου, ποιμένας του Χριστιανικού Κέντρου Λευκωσίας, που είναι εκκλησιαστικό δόγμα Ευαγγελικών αρχών, ώστε να μπορεί να επισκέπτεται τους πιστούς της εκκλησίας του στις Φυλακές και να τους βοηθά να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
Ο κ. Ιγνατίου ανέφερε στη «Σ» ότι η διεύθυνση των Φυλακών προβάλλει προσκόμματα στο δικαίωμα αυτό εδώ και αρκετό καιρό, αφού μέχρι πριν από δύο χρόνια απαγόρευε εντελώς τις επισκέψεις εκπροσώπων του Κέντρου στις Φυλακές, θεωρώντας αυτές τις επισκέψεις ως προσηλυτισμό.
Μας είπε ότι τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε τις Φυλακές για συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθυντή, Γιώργο Τρυφωνίδη, αλλά αντ’ αυτού, τον δέχτηκε ο Ανδρέας Έλληνας, λειτουργός στο Τμήμα Φυλακών και βοηθός διευθυντής για θέματα διοίκησης των Φυλακών. Πρόσθεσε ότι η διεύθυνση των Φυλακών τού απαγορεύει να μεταφέρει έντυπα στους «δικούς» του και του «ακυρώνει το δικαίωμα να μεταδώσει τη θρησκεία του».

«Ως αιδεσιμότατος, όχι ως φίλος»
Παρόλα αυτά, η διεύθυνση των Φυλακών τούς τελευταίους μήνες χαλάρωσε τους περιορισμούς και επιτρέπει επισκέψεις του κ. Ιγνατίου, αφού πάρει πρόσκληση από καταδίκους. Πρόσθεσε ότι χθες επισκέφθηκε στη φυλακή Ελληνοκύπριο κατάδικο, μέλος της εκκλησίας του. «Δεν θέλω να επισκέπτομαι τους κρατουμένους ως φίλος, αφού ο κάθε κρατούμενος μού στέλνει πρόσκληση σαν φίλος και πάω και τον βλέπω μάλιστα μέσα από το διαχωριστικό γυαλί ασφαλείας», μας είπε ο κ. Ιγνατίου. «Θέλω να τους επισκέπτομαι ως αιδεσιμότατος, χωρίς διαχωριστικό γυαλί, για να μπορώ να τους μεταλάβω, να τους εξομολογήσω ή να προσευχηθώ μαζί τους, αν χρειαστεί».

Ο αιδεσιμότατος Ιγνατίου ανέφερε ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα που του επετράπη να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατάδικο που τον προσκάλεσε, κι αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, όπως παρατήρησε. «Ζητώ», πρόσθεσε, «να κάνω συναντήσεις μέσα στις Φυλακές εφόσον είναι εφικτό, τουλάχιστον στις σημαντικές χριστιανικές γιορτές. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες των Φυλακών, αλλά εφόσον υπάρχει “μέσα” ορθόδοξος ιερέας, πρέπει να επιτρέπεται και η ουσιαστική -και όχι τυπική- επίσκεψη εκπροσώπων όλων των θρησκειών, ώστε όλοι οι κατάδικοι, που όπως γνωρίζετε ανήκουν σε διάφορες θρησκείες, να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα».
Προσηλυτισμός και θρησκευτική ελευθερία
Να σημειώσουμε ότι ο αιδεσιμότατος Σταύρος Ιγνατίου, τον Αύγουστο 2011 υπέβαλε παράπονο εκ μέρους του Χριστιανικού Κέντρου Λευκωσίας στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απαγόρευση επισκέψεων εκπροσώπων του Κέντρου στις Φυλακές. Στη σχετική επιστολή του ο κ. Ιγνατίου ανέφερε ότι η διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών απέρριψε το αίτημά του, κρίνοντας ότι η επίσκεψή του συνιστά προσηλυτισμό. Σε έκθεσή της πάνω στο ζήτημα της άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου 2012, η Επίτροπος Ελίζα Σαββίδου αποφαίνεται ότι «η συνάντηση των κρατουμένων με εκπροσώπους άλλων θρησκειών ή δογμάτων από αυτά που πρεσβεύουν, δεν μπορεί να θεωρηθεί, άνευ ετέρου, ότι αποτελεί ενέργεια προσηλυτισμού.

Αντίθετα, έχω την άποψη ότι η απαγόρευση επίσκεψης εκπροσώπων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος σε κρατουμένους που δεν πρεσβεύουν τη συγκεκριμένη θρησκεία ή δόγμα, θίγει τη θρησκευτική ελευθερία τόσο των εκπροσώπων όσο και των κρατουμένων. Και τούτο επειδή αφενός στερεί το δικαίωμα στους εκπροσώπους να εκφράζουν τη θρησκευτική τους πίστη μέσω της διδασκαλίας και, αφετέρου, στερεί το δικαίωμα στους κρατουμένους να ενημερωθούν για άλλες θρησκείες και να αποφασίσουν ελεύθερα να μεταβάλουν ή όχι τη θρησκεία τους, δικαιώματα που αποτελούν πτυχές της θρησκευτικής ελευθερίας».
Οι νόμοι…
Με βάση τα πιο πάνω, η Επίτροπος Διοικήσεως «εισηγείται προς την αρμόδια Αρχή όπως επανεξετάσει την απόφασή της να μην επιτρέψει σε εκπροσώπους του Χριστιανικού Κέντρου Λευκωσίας να επισκεφθούν τους κρατουμένους που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και όπως διασφαλίσει την πρόσβαση των εκπροσώπων αυτών στους συγκεκριμένους κρατουμένους. Περαιτέρω, εισηγούμαι -προσθέτει η κ. Σαββίδου- όπως η αρμόδια Αρχή αντιμετωπίζει με θετικότερο τρόπο, στο πλαίσιο όσων αναφέρονται πιο πάνω, οποιαδήποτε μελλοντικά αιτήματα κρατουμένων για συναντήσεις με εκπροσώπους οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος.

»Επίσης, εισηγούμαι όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης των συγκεκριμένων διατάξεων των Περί Φυλακών Νόμων και Κανονισμών, ώστε να επιτρέπει ρητά την επικοινωνία του κρατουμένου με εκπροσώπους οποιασδήποτε θρησκείας εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, κοινοποιώ αντίγραφο της παρούσας Έκθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για ενημέρωσή του».
«Όχι σε αιρέσεις και κηρύγματα»
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Τρυφωνίδης, αναπληρωτής διευθυντής Τμήματος Φυλακών, σχολίασε χθες στη «Σ» ως εξής, το αίτημα του Σταύρου Ιγνατίου: «Με ποια λογική να αφήνω τον οποιονδήποτε εκπροσωπεί κάποιαν αίρεση, να έρχεται στη Φυλακή να κάνει κηρύγματα; Αυτό απαγορεύεται με βάση τον νόμο κι εγώ δεν μπορώ να καταργήσω τον νόμο. Δεν απαγορεύουμε στον κ. Ιγνατίου να επισκεφθεί τις Φυλακές και να δει ως φίλος, κάποιον κατάδικο που τον προσκάλεσε. Δεν έχει δικαίωμα όμως να προσηλυτίζει, να ψαρεύει κόσμο και να κάνει κηρύγματα, χωρίς να το ζητήσουν εκείνοι. Η βασική μου θέση είναι ότι στις Φυλακές εφαρμόζουμε το σύνταγμα και τον νόμο, που απαγορεύουν οποιεσδήποτε ενέργειες που αποβλέπουν στον προσηλυτισμό».


Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.