Join Us On Facebook

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η «Σημερινή» πριν από 34 χρόνια


Aνταρσία στις Φυλακές
Aνταρσία εκδηλώθηκε στις Κεντρικές Φυλακές. Δέκα ένοπλοι υπόδικοι και κατάδικοι κρατούν σαν ομήρους επτά δεσμοφύλακες. Το θέμα αυτό κυριαρχεί στην ειδησεογραφία της «Σ» στις 19 Σεπτεμβρίου 1978. Υπό τον τίτλο «Οι επτά όμηροι των στασιαστών - Έφτασε ένας ειδικός για εξουδετέρωση χωρίς αιματοχυσία - Εξελίξεις σε δυο-τρεις μέρες», αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από αυθεντικές πηγές, η κυβέρνηση έχει φέρει από το εξωτερικό έναν «ειδικό» σχετικά με την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις Κεντρικές Φυλακές, όπου δέκα ένοπλοι υπόδικοι και κατάδικοι κρατούν σαν ομήρους από το περασμένο Σάββατο επτά αστυνομικούς και δεσμοφύλακες. Η «ειδικότητα» του ξένου αυτού τηρείται άκρως μυστική, αφορά δε την εξουδετέρωση χωρίς αιματοχυσία της ανταρσίας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας από εξίσου έγκυρες πηγές, δεν αναμένονται εξελίξεις στο δράμα για 2-3 μέρες.
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες στους πολιτικούς συντάκτες τη θέση της κυβερνήσεως ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγματεύσεων με τους στασιαστές των φυλακών κι ότι αυτοί πρέπει ν' αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους τους και να παραδοθούν. Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι στασιαστές παρακολουθούνται από τις Αρχές κι ότι ασφαλώς κάποια ενέργεια θα γίνει, η μορφή όμως της ενέργειας δεν μπορεί ν' αποτελέσει αντικείμενο δημοσίων δηλώσεων. «Η κατεύθυνση βασικά της κυβερνήσεως -τόνισε ο εκπρόσωπος- είναι να μην υπάρξουν όσο το δυνατόν θύματα».
Άρθρο
H «Σ» δημοσιεύει επίσης άρθρο, στο οποίο τονίζεται η ανάγκη για αναίμακτη αντιμετώπιση του προβλήματος. Yπό τον τίτλο «Αναίμακτα», αναφέρονται και τα ακόλουθα:
Η εξέγερση των υποδίκων συνιστά ένα μοναδικό έγκλημα στην ιστορία των Κυπριακών Φυλακών και του Κυπριακού Κράτους. Ένα διπλό έγκλημα ενόπλου εξεγέρσεως και ομηρίας, που δημιουργεί νέο πρόβλημα στην τόσο αναγκαία γαλήνη του τόπου.

Η κυβέρνηση είναι η μόνη αρμόδια για τον χειρισμό της καταστάσεως. Και πρέπει απερίσπαστη ν' αφεθεί στον χειρισμό αυτό. Είναι πολύπτυχο το θέμα. Και χρειάζεται σύνεσις, νηφαλιότης, αποφασιστικότης και αποτελεσματικότης.
Όλες οι πτυχές της καταστάσεως που εδημιουργήθη είναι εξ ίσου σοβαρές. Ορθή και αναίμακτα επιτυχής αντιμετώπισή τους θα έχει αγαθά αποτελέσματα. Εσφαλμένη ή ανεπιτυχής αντίκρυσή τους, πιθανόν να δημιουργήσει οδυνηρές συνέπειες.
Συμφωνία Σαντάτ - Μπεγκίν
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης εντός τριών μηνών, μέσα στα πλαίσια μιας γενικής συμφωνίας, προβλεπούσης μια ολική ρύθμιση των εμποδίων για την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις ίδιες πηγές προστίθεται ότι οι κ.κ. Μπεγκίν και Σαντάτ θα υπογράψουν, στον Λευκό Οίκο, δύο έγγραφα, από τα οποία το ένα θα καθορίζει «ένα πλαίσιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», και το άλλο «ένα πλαίσιο για σύναψη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου».
Η συμφωνία που συνήφθη κατά τη διάσκεψη κορυφής στο Κάμπ Νταίηβιντ, προβλέπει την αυτονομία των κατοίκων της ζώνης της Δυτικής Όχθης του ποταμού Ιορδάνη εντός πέντε ετών, του Ισραήλ διατηρούντος, πάντως, μια στρατιωτική παρουσία, περιωρισμένη σε ειδικές φρουρές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.