Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας που στόχο έχουν τις καλύτερες συνθήκες κράτησης,
μιά και είναι γνωστό εδώ και χρόνια οτι τα σωφρονιστικά ιδρύματα φιλοξενούς υπερπολλαπλάσιους κρατούμενους από αυτούς που αντέχουν. Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα μας έχει καταδικαστεί από τα ευρωπαικά δικαστήρια.
Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη στις φυλακές του Μαλανδρίνου οπού ορισμένοι κρατούμενοι ράβουν ακόμα και τα στόματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας .
Ποιός είναι ο υποκινητής
O λόγος που οι κρατούμενοι συγκεκριμένα σε αυτή την φυλακή φτάνουν στα άκρα είναι επειδή στη φυλακή αυτή εκτίει την ποινή του και ο Αλκέτ Ριζάι. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ήταν συνεργάτης του Παλαιοκώστα ο οποίος εκτελούσε συμβόλαια θανάτου για ανθρώπους του υποκόσμου ενώ βαρύνεται με σωρεία κατηγοριών και επίσης είχε κατορθώσει να αποδράσει δύο φoρές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον συνεργό του. Ο Αλκέτ θεωρείτε από πολλούς ως ο υποκινητής της εξέγερσης αυτής.
Για την ιστορία να πούμε οτι οι κινητοποιήσεις, με τη μορφή είτε αποχής από τις εργασίες είτε και αποχής από το συσσίτιο, και με μεγάλη συμμετοχή ανά φυλακή συνεχίζονται εκτός από το Μαλανδρίνο και σε Λάρισα, Γρεβενά, Κέρκυρα, Πάτρα, Διαβατά, Αλικαρνασό, Τρίκαλα, Δομοκό, Κω, Κομοτηνή και Άμφισσα.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα των κρατουμένων, μεταξύ άλλων, είναι
- η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (καθαριότητα, συσσίτιο, θέρμανση κ.λπ.),
- καθημερινή παρουσία γιατρού και ουσιώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
- περισσότερα μεροκάματα και διευκόλυνση μεταγωγής κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές,
- να μοιράζονται σε τακτική βάση είδη πρώτης ανάγκης από την κοινωνική υπηρεσία,
- κατάργηση του φόρου κατανάλωσης κατά την αγορά προϊόντων από τον μπακάλη,
- να μετατραπεί το όριο για την υφ’ όρον απόλυση για τις ποινές κάθειρξης στα 3/7 από τα 3/5 που είναι τώρα,
- να αντιμετωπίζεται ως ποινή φυλάκισης αυτή που επιβάλλεται μέχρι 10 έτη ανεβάζοντας το όριο των 5 ετών,
- να καταργηθεί το άρθρο 108 ΠΚ και να συγχωνεύεται η νέα ποινή με την προηγούμενη αναστολή,
- να γίνεται άμεσα απέλαση όσων αλλοδαπών έχουν εκτίσει την ποινή τους εάν το επιθυμούν,
- να καταργηθεί η υποτροπή για τους τοξικοεξαρτημένους,
- να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του τοξικομανή και να καταργηθεί το άρθρο 23 και 23Α για τα ναρκωτικά,
- να διαγραφούν όλες οι πειθαρχικές ποινές, να δίνεται η τακτική άδεια σε όσους τη δικαιούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου,
- να γίνει η ισόβια ποινή 12 και 4 χρόνια (μεροκάματα) από 16 και 4 (μεροκάματα) που είναι σήμερα και να μειωθεί το ανώτατο όριο έκτισης ποινής στα 20 έτη και να εκτίεται το ίδιο και στις ποινές ναρκωτικών, κατάργηση του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης και των άρθρων 187, 187Α και 187Β ΠΚ,
- να μην εξαιρούνται τα άρθρα 380 και 374 του ΠΚ από τις προηγούμενες ευεργετικές διατάξεις νόμων,
- και τέλος αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών, να αναγνωρίζεται δικαστικά η πραγματογνωμοσύνη περί τοξικοεξάρτησης, όπως ορίζει η ανάλογη υπουργική απόφαση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου