Join Us On Facebook

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Λεύκωμα με εφημερίδες από τις φυλακές και τις εξορίες θα κυκλοφορήσει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»



«Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί / στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή»

Με τίτλο τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη, το ΚΣ της ΚΝΕ επιμελήθηκε μια έκδοση με εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν στις φυλακές και τις εξορίες και «γραφτήκαν κάτω από τη μύτη των φρουρών, και με τη λόγχη πάντα στο πλευρό μας» (Γιάννης Ρίτσος).

Οι «εκδότες» των εφημερίδων αυτών, το δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό δυναμικό τους ήταν αγωνιστές και αγωνίστριες, δεσμώτες στις φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας. Έγκλειστοι, αλλά με συνείδηση και σκέψη που παρέμενε λεύτερη και πρωτοπόρα παρά τα βαριά τους δεσμά. Είχαν «στις καρδιές ατσάλι» και «φλόγα στην ψυχή».

Το λεύκωμα αυτό, που θα κυκλοφορήσει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αποτελεί μέρος της συμβολής της ΚΝΕ στην πολιτική - πολιτιστική - εκδοτική δραστηριότητα για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Η έκδοση αποτελεί και τιμή για όλους εκείνους και εκείνες που με την ηρωική τους στάση, την πίστη τους στο δίκιο και τη νίκη του λαού, έδειξαν ότι ακόμα και τα εμπόδια που φαντάζουν «αξεπέραστα» η οργανωμένη λαϊκή δράση, η επαναστατική πάλη μπορεί να τα υπερνικήσει.

Το υλικό που περιλαμβάνεται σε αυτό το λεύκωμα προέρχεται από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» που είχε επιμεληθεί ο κομμουνιστής δημοσιογράφος Δημήτρης Σέρβος «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες απ’ τις φυλακές και τις εξορίες». Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως αρκετά από τα υλικά της έκδοσης δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.