Join Us On Facebook

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος: Με υποδομές του 1880 οι Φυλακές

Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν απομένουν πολλά ακόμα
Με δική μου καθοδήγηση αλλάξαμε την πολιτική απομόνωσης των φυλακισμένων και τη στερητική πολιτική, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου


Η σημερινή εικόνα των κεντρικών Φυλακών είναι αρκετά διαφοροποιημένη προς το καλύτερο και τίποτα δεν παραπέμπει σε νοοτροπίες και καταστάσεις του παρελθόντος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Μετά από τη χτεσινή επίσκεψη του αρμόδιου Υπουργού, Ιωνά Νικολάου και του Προέδρου και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις Κεντρικές Φυλακές, κοινή υπήρξε η διαπίστωση πως η ζοφερή εικόνα του παρελθόντος εξέλειπε, ενώ αρκετά μέτρα έχουν ληφθεί ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη και την πολύωρη συνεδρία που είχε με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εντός των Φυλακών, μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο έδωσε με έμφαση το μήνυμα στη Διεύθυνση των Φυλακών ότι θα έπρεπε να αλλάξει η φιλοσοφία, η οποία εφαρμόζονταν μέχρι προσφάτως.

«Και αλλάξαμε αυτή τη φιλοσοφία. Από τη φιλοσοφία που εφάρμοζε μια στερητική πολιτική και πολιτική απομόνωσης στους φυλακισμένους, με οδηγίες και καθοδήγηση δική μου, περάσαμε και προχωρήσαμε σε μέτρα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία με τους φυλακισμένους, την αλλαγή της νοοτροπίας, καθώς και την αλλαγή των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των φυλακισμένων», είπε.

Υλοποιούνται οι υποσχέσεις
Όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου, «τα περισσότερα από αυτά που έχουν υποσχεθεί έγιναν πραγματικότητα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη δρομολογηθεί, και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης».
Είπε πως, το Υπουργείο του παρακολουθεί και καθοδηγεί την όλη προσπάθεια με τακτική επικοινωνία Λειτουργού του Υπουργείου με τους Φυλακισμένους, μέσω της οποίας μεταφέρονται όλα τα αναγκαία στοιχεία, για να ανατραπεί η προηγούμενη κατάσταση, επισημαίνοντας παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλεται και εκ μέρους της Διεύθυνσης των Φυλακών, με αποτέλεσμα να αποδίδουν ήδη καρπούς οι προσπάθειες.

«Στόχος και προσπάθειά μας είναι να αναμορφώσουμε αυτόν τον χώρο. Ωστόσο, έχω επισημάνει και στους βουλευτές κάποια προβλήματα, για τα οποία χρειαζόμαστε τη δική τους βοήθεια και συνεργασία. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξή τους στην προσπάθειά της, για απόφαση ανέγερσης νέων φυλακών, όπως και στην προσπάθεια αναδόμησης των Φυλακών και τη στελέχωσή τους με επιστημονικό, πλέον, προσωπικό», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Ο κ. Υπουργός τόνισε δε ότι κοινός σκοπός και στόχος όλων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είναι το «πώς μπορεί να αναμορφωθεί αυτό το σωφρονιστικό σύστημα, πώς μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, πώς μπορεί να βελτιωθεί η παραμονή των κρατουμένων σε αυτόν τον επιβαρυμένο χώρο και πώς τελικά θα βοηθηθούν ούτως ώστε να βγουν στην κοινωνία και να επανενταχθούν σε αυτήν, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε νέες πράξεις και να επιστρέψουν».

Σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, ο στόχος
Επίσης, είπε ότι ένα σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να αξιολογηθεί, σημειώνοντας ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί στην Κύπρο ένα σωφρονιστικό σύστημα στο οποίο να μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, οι οποίες έχουν σύγχρονες υποδομές και όχι υποδομές του 1880, από όταν χτίστηκαν οι φυλακές στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής, είπε ότι τα συμπεράσματα των βουλευτών είναι ότι αρκετά μέτρα έχουν ληφθεί και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει ότι εφαρμόζονται και υπάρχει μια αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα από άλλες φορές, που έχουν επισκεφθεί τις φυλακές.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, οι φυλακισμένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά μέτρα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.