Join Us On Facebook

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Πρόταση αναβάθμισης κλάδου Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης

Αξιότιμοι Κύριοι, στο πλαίσιο μίας παραγωγικής συνεργασίας των εργαζομένων των Καταστημάτων Κράτησης με τη διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφ. & Ανθ. Δικαιωμάτων, το μεγαλύτερο σωματείο Σωφρονιστικών υπαλλήλων της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας εκφράζοντας έναν υγιή, ειλικρινή και ρεαλιστικό συνδικαλισμό, προτείνει συνεχώς σκέψεις και προτάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και ταυτόχρονα στην εύρυθμη λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης.
                 Το προσωπικό φύλαξης τις τελευταίες 2 δεκαετίες προσλαμβάνεται με διαγωνισμούς μοριοδότησης τυπικών και ειδικών προσόντων έχοντας ως αποτέλεσμα να προσελκύσει εργαζόμενους με υψηλό δείκτη γραμματικής και λοιπής εκπαίδευσης.  Ένα προσωπικό που δεν είναι απλώς επιτηρητής των μέτρων εγκλεισμού κρατουμένων αλλά ουσιαστικά βιώνοντας και ζώντας καθημερινά μέσα στο κοινωνικό υποσύνολο της φυλακής. Το φυλακτικό προσωπικό αποτελεί τον άμεσο κρίκο σύνδεσης της κοινωνίας με την μικροκοινωνία της φυλακής. Οι φύλακες είναι οι άνθρωποι και συνάμα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της πολιτείας που αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τους κρατούμενους, γνωρίζουν ακόμη και το μέρος που κοιμούνται, είναι αυτοί που αισθάνονται και βλέπουν πρώτοι τον πόνο και τα προβλήματα των κρατουμένων. Οι φύλακες είναι αυτοί που με την υπηρεσιακή συμπεριφορά τους συμβάλλουν στην επανένταξη των κρατουμένων και οι μοναδικοί που γνωρίζουν τον βαθμό επανένταξης τους. Κανένα γραφείο ,καμία επιστήμη και καμία μελέτη δεν μπορεί να αποτυπώσει η να κρίνει αυτό που μόνο το φυλακτικό προσωπικό μπορεί να δει: την μεταστροφή της ζωής και της εφαρμογής των μέτρων επανένταξης κρατουμένων, που είναι η διαβίωση τους στα κελιά και στους διαδρόμους της φυλακής.
                 Πιστεύουμε ότι ωρίμασε πλέον ο χρόνος για την κλαδική αναβάθμιση αυτού του προσωπικού που όπως διατυπώθηκε δεν διαχειρίζεται απλά μερικές σιδηρόφρακτες πόρτες. Η δημιουργία πέραν του υπάρχοντος και μοναδικού κλάδου ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), των κλάδων ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), η οποία θα αναβαθμίσει ισάξια τον κλάδο Φύλαξης με τους περισσότερους κλάδους του δημοσίου που διαθέτουν πολλαπλές εκπαιδευτικές βαθμίδες.



Η δημιουργία των εκπαιδευτικών βαθμίδων ΠΕ και ΤΕ στον κλάδο Φύλαξης:

                 Θα βάλει ένα τέλος στην αφαίμαξη του προσωπικού φύλαξης που μέσω αιτήσεων μετατάξεων μεγάλος αριθμός εργαζομένων επιθυμεί να «αναγνωρίσει» το πτυχίο του σε άλλους κλάδους του Υπουργείου.
                
                 Θα προσελκύσει προσωπικό χρήσιμων υψηλών προσόντων.
                
                 Θα δοθεί η δυνατότητα μέσω της κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης στην διαδικασία κρίσεων του Υπουργείου, οι βαθμοφόροι (Υπαρχιφύλακες) να αποτελούνται από υπαλλήλους ΠΕ & ΤΕ Φύλαξης (εφόσον υπάρχουν)  
                  
                 Ομοίως Θα δοθεί η δυνατότητα οι προϊστάμενοι Φύλαξης (Αρχιφύλακες) να αποτελούνται από υπαλλήλους ΠΕ & ΤΕ Φύλαξης.

                 Δυνατότητα ισάξιας συμμετοχής με τους άλλους κλάδους, των υπαλλήλων ΠΕ & ΤΕ Φύλαξης στις διαδικασίες ορισμού προϊσταμένων Διεύθυνσης των Καταστημάτων Κράτησης και της στελέχωσης των θέσεων του οργάνου επόπτευσης Καταστημάτων Κράτησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού πλέον το προσωπικό αυτό θα έχει την κατάλληλη εμπειρία, κατάρτιση και κατοχή υψηλών τυπικών προσόντων για αυτές τις θέσεις.

                
                 Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται στον δρόμο της μεταρρύθμισης, της διοικητικής αναδιοργάνωσης της σωφρονιστικής διοίκησης και της ορθολογικής αξιοποίησης του προσωπικού αναλόγως των καθηκόντων του.                     



                                                                          


                                                  Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

               
                       
                        

                      Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας




         Αντωνακόπουλος Κωνσταντίνος                          Λούκος Ευάγγελος

                                                                                    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.