Join Us On Facebook

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στις νέες φυλακές Αγιάς

του: Δημήτρης Μαριδάκης

Για τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας κάνουν λόγο οι εσωτερικοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι των νέων φυλακών της Αγιάς. 

Οπως καταγγέλλουν, η έλλειψη προσωπικού έχει εξουθενώσει τους εργαζομένους στους οποίους είναι ενδεικτικό ότι οφείλονται περίπου 500 ρεπό και εκκρεμούν άδειες από το 2011 και το 2012, ενώ επί 17 μήνες δεν έχουν πληρωθεί για τις επιπλέον βάρδιες που είναι αναγκασμένοι να κάνουν όπως και καμία υπερωρία...     


Οπως ανέφερε σχετικά, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', το μέλος του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Εσωτερικής Φύλαξης,  Χρήστος Πελεκανάκης, οι 2 από τις 5 πτέρυγες των φυλακών που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής λειτουργούν με 42 μόλις εσωτερικούς φύλακες, γεγονός που όχι μόνο δεν επιτρέπει στο προσωπικό να καλύψει καίρια πόστα για την ασφάλεια των φυλακών, αλλά είναι αναγκασμένο να δουλεύει με εξαντλητικούς ρυθμούς.    


«Σκεφτείτε μόνο ότι χρωστάνε γύρω στα 500 ρεπό και υπάρχουν άδειες από το 2011 και το 2012 που δεν έχουν δοθεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δεν μπορούν να καλυφθούν καίρια πόστα ή στάσεις φύλακα, όπως λέγονται, για την ασφάλεια της φυλακής, με συνέπεια οι κρατούμενοι να διανύουν καθημερινά αποστάσεις εντελώς μόνοι χωρίς να υπάρχει κανένας να τους παρακολουθεί, ενώ ούτε στο πειθαρχείο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8 κρατούμενοι και είναι στην άλλη άκρη της φυλακής, υπάρχει φύλακας», σημείωσε ο κ. Πελεκανάκης και πρόσθεσε ότι για να τηρηθούν στοιχειώδεις προδιαγραφές φύλαξης οι λιγοστοί υπάλληλοι που υπάρχουν αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις.   


«Για παράδειγμα οι υπαρχιφύλακες κάνουν καθημερινά και χωρίς καμία δόση υπερβολής 8 - 10 χλμ. Τόσα χιλιόμετρα δεν είναι παίξε γέλασε, δεν είναι ότι βγάζεις μια βάρδια όπου περπατάς και χαζολογείς. Υπάρχουν ευθύνες. Τρέχεις να πας από το πειθαρχείο, να φύγεις από εκεί να πας στο επισκεπτήριο, να φύγεις από εκεί, να βάλεις και να βγάλεις τους συνηγόρους κ.λπ. Αυτό δεν θα γινόταν αν σε δύο στάσεις φύλακα υπήρχε προσωπικό», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε: «Εφτιαξαν μια φυλακή θηρίο χωρίς υπαλλήλους για να δουλεύουμε σαν τους είλωτες και συγχρόνως να δεχόμαστε και κριτική για ό,τι συμβαίνει. Το προσωπικό είναι αγανακτισμένο. Δεν γίνεται να είναι καλοκαίρι και να μην μπορείς να πάρεις 5 μέρες άδεια. Οταν ήρθαμε από τις παλιές φυλακές δεν μας χρωστούσαν ούτε ένα ρεπό. Με το που μετακομίσαμε εδώ και κάναμε διπλές και τριπλές βάρδιες μαζεύτηκαν κατευθείαν 10 ρεπό έκαστος. Ηρθαν και οι συνάδελφοι από τον Κορυδαλλό που τους χρωστούσαν 70 - 80 ρεπό και φτάσαμε ξαφνικά σε 500 ρεπό χρωστούμενα!».


Για το θέμα της ασφάλειας τίθεται όμως ένα ακόμα ζήτημα, όπως υπογράμμισε το μέλος του Σωματείου: «Κανονικά σε όλες τις μεγάλες φυλακές, όπως τις δικές μας, υπάρχει πάντα μια κλούβα της Αστυνομίας απ? έξω και προστατεύει τη φυλακή από οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Είναι υποχρεωμένη δηλαδή η Αστυνομία να έχει 24ωρη βάρδια. Ωστόσο, σε εμάς δεν υπάρχει κανείς, για να μην πάμε στο κομμάτι της φρουράς που δεν υπάρχει κάλυψη στις σκοπιές. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία κάλυψη για εμάς», επεσήμανε.         

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 17 ΜΗΝΕΣ! 
Δεν είναι όμως μόνο οι τραγικές συνθήκες εργασίας που έχουν φτάσει το προσωπικό στα όριά του, όπως τόνισε ο κ. Πελεκανάκης. Είναι και το γεγονός ότι επί 17 μήνες οι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί -πέραν του βασικού μισθού- καμία υποχρεωτική εργασία που κατέβαλαν δουλεύοντας 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα ή κάνοντας υπερωρίες, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στις φυλακές. 


«Ολο το 2012 και το 2013 δεν έχουμε πληρωθεί υποχρεωτική εργασία, δηλαδή έκτη και έβδομη ημέρα. Μόνο ο βασικός μισθός μπαίνει. Χώρια τις υπερωρίες που δουλεύουμε, όταν γίνεται μια οποιαδήποτε φασαρία και ερχόμαστε για 3 και 5 ώρες ή και μια ολόκληρη βάρδια. Ηρθαμε δηλαδή σε μια καινούργια φυλακή, που υποτίθεται ότι θα είχαμε καλύτερες συνθήκες εργασίες, αλλά τελικά ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Αυτό είναι κατάντια», τόνισε ο κ. Πελεκανάκης, ενώ επεσήμανε ότι παρότι το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ένα κονδύλι για να καλυφθούν τέτοιες εκκρεμότητες, τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στους λογαριασμούς του προσωπικού. «Το θέμα είναι ποιος κρατά τα λεφτά μας, διότι το Υπουργείο Οικονομικών πριν από 1,5 χρόνο είχε βγάλει ένα κονδύλι για να καλυφθούν τα νυκτερινά και οι υπερωρίες για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ σε εμάς. Ποιος είναι, λοιπόν, εκείνος που κρατά τα λεφτά; Ο επίτροπος; Αυτό είναι το ερώτημά μας. Γιατί, αν και έχουν φύγει τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών, εμείς είμαστε απλήρωτοι; Είμαστε σαν τους είλωτες, αλλά δεν μιλά κανείς. Πού είναι οι βουλευτές; Πέραν του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη κανείς βουλευτής δεν έχει περάσει από εδώ να δει τι γίνεται. Είμαστε μόνο για να κάνουμε τα εγκαίνια και όλα καλά», σημείωσε καταλήγοντας.


Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.