Join Us On Facebook

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

"Αλγεινότατες οι συνθήκες στις φυλακές"

Δραματική έκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπο Αθανασίου, να επιλύσει το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα υπερπληθυσμού που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. της εφετειακής του περιφέρειας, απευθύνει με έγγραφό του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης. 

Ανάλογες παρεμβάσεις έκανε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός και κατά το παρελθόν, με πιο πρόσφατη αυτήν του περασμένου Ιουνίου προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης,Αντώνη Ρουπακιώτη.

Αφορμή για την νέα παρέμβαση αποτέλεσαν πρόσφατες διαδοχικές του επισκέψεις στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών και στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, απ' όπου, όπως παρατηρεί στο νεότερο έγγραφό του προς τον υπουργό, αποχώρησε με «αλγεινότατες εντυπώσεις». 

«Ντράπηκα κύριε Υπουργέ για την ελληνική πολιτεία και για καθένα μας ξεχωριστά» τονίζει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος εκφράζει φόβους όχι μόνο για άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών, αλλά και για ταραχές και εξεγέρσεις στους χώρους κράτησης.

Σε ό,τι αφορά τις φυλακές της Νιγρίτας, ο Π. Γιαννάκης ζητά να λειτουργήσουν και οι άλλες δύο πτέρυγες του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος, που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης για τη μη πρόσληψη προσωπικού, γεγονός που θα έλυνε το πρόβλημα άμεσα» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, παρατηρεί ότι εκεί η κατάσταση είναι ‘θλιβερή' και ‘επιεικώς απαράδεκτη', με τις συνθήκες κράτησης «να μην συνάδουν προς το νομικό πολιτισμό και τις πολιτισμικές μας αρχές». 

Όπως σημειώνει, σε θαλάμους των εννέα ατόμων κρατούνται 15-20 άτομα, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν όλα τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου κατά μέσο όρο κρατούνται καθημερινά σε μόνιμη βάση περί τα 350 άτομα, παραμένοντας σε ορισμένες περιπτώσεις έως και εννέα μήνες, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, την στιγμή που η παραμονή τους εκεί πρέπει να περιορίζεται σε ώρες ή ελάχιστες μέρες.

«Παρακαλώ θερμά κύριε Υπουργέ, με την ευαισθησία που σας διακρίνει λόγω και της ιδιότητας του πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, να εγκύψετε στο οξύτατο αυτό πρόβλημα -της έλλειψης θέσεων κράτησης γενικώς- ειδικότερα όμως στα καταστήματα κράτησης της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης» καταλήγει ο εισαγγελικός λειτουργός στον έγγραφό του.

Πηγή: http://www.nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.