Join Us On Facebook

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος

Μεικτή είναι μέχρι στιγμής η εικόνα από το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τη μερική απελευθέρωση του ωραρίου -πολλά ήταν τα καταστήματα όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο- ωστόσο ο αριθμός των επιχειρήσεων που επέλεξαν να λειτουργήσουν δεν ήταν καθολικός ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Βασίλη Κορκίδη, οι «βόλτες» στα μαγαζιά δεν συνοδεύθηκαν και με αγορές».


Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
«Πολύς κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά σήμερα με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αγορές», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης υποστηρίζοντας πάντως ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία «δεν προκύπτει αύξηση του τζίρου».
Ο ίδιος εκτίμησε (στο Mega) ότι η σημερινή Κυριακή θα αποτελέσει τεστ για το μέτρο, «αφού συνεκτιμηθούν ο τζίρος, η προσέλευση των καταναλωτών και το κόστος για τους εμπόρους. «Η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα δείξει σε ποιες περιοχές και ποιες Κυριακές θα ωφελήσει, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα», κατέληξε.
Μικροεντάσεις
Στην έναρξη του ωραρίου υπήρξαν συγκεντρώσεις και μικροεντάσεις έξω από πολυκαταστήματα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, από μέλη εμπορικών συλλόγων αλλά και εμποροϋπαλλήλων.

Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Παρά την απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η γενική εικόνα από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της κυριακάτικης αγοράς, είναι ότι οι καταναλωτές αγκάλιασαν την απελευθέρωση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας, έκρινε την ανταπόκριση στο μέτρο, ως εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη να τηρηθούν οι υποχρεώσεις προς τους εμποροϋπαλλήλους, με την επιπλέον αμοιβή και τα ρεπό που πρέπει να δοθούν σε όσους εργάζονται σήμερα και τις επόμενες Κυριακές που θα ισχύσει το μέτρο. «Εάν δεν θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας, αυτά θα πρέπει να καταβληθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρέλλας.
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Ετσι, γεμάτος κόσμο ήταν από το πρωί ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά με σημαντικό αριθμό καταστημάτων να έχει ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά, αν και αυτοί που θεάθηκαν να κρατούν τσάντες με ψώνια, ήταν σαφώς λιγότεροι εκείνων που απλά έκαναν μια βόλτα, «χαζεύοντας» τις βιτρίνες.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τους εμπόρους, ενδιάμεση περίοδος εκπτώσεων που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου οδήγησε χθες σε αύξηση του τζίρου στα καταστήματα κατά 40%, σε σχέση με άλλα Σάββατα παρά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης με δηλώσεις του σημείωσε ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που επισκέφθηκε τα καταστήματα. «Με ενδιαφέρει τις Κυριακές το κέντρο να έχει ζωή», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Αθήνα αποτελεί μοναδική περίπτωση πρωτεύουσας με κλειστά όλες τις Κυριακές τα καταστήματά της.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας έχει ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, στη Θεσσαλονίκη έχει ανακοινωθεί ωράριο 11:00-17:00, στον Πειραιά 11:00-15:00, ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα 11:00-20:00.
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Στη Θεσσαλονίκη ανοικτά ήταν από τις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα ενώ το πρωί υπήρξε διαμαρτυρία της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους. Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90%και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Οπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.
Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη».
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Δύο όψεις στην Πελοπόνησο
Ανοικτά είναι τα περισσότερα καταστήματα στην Πελοπόννησο, σήμερα πρώτη Κυριακή που εφαρμόζεται το νέο μέτρο, παρά τις συστάσεις που έκαναν σε κάποιες πόλεις οι εμπορικοί σύλλογοι.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.
Πολύς ο κόσμος, ερωτηματικό ο τζίρος
Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.
ΠΑΜΕ στα Χανιά
Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων, βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά.

Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.
Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.
Αντιθέτως δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Πηγή: http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.