Join Us On Facebook

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ο Γιάννης Κουράκος για την απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό.


Θέμα: <<Απομάκρυνση του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού>>
Κύριε Υπουργέ,
Α. Η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σας καθιστά υπεύθυνο για την επίλυση ενός προβλήματος που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί τους πολίτες του Κορυδαλλού και της ευρύτερης περιοχής και σχετίζεται με την οριστική απομάκρυνση των φυλακών.
Β. Το αίτημα αυτό έχει εκφραστεί από το σύνολο των δημοτικών αρχών των τελευταίων δεκαετιών, των κοινωνικών φορέων και έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με τη δέσμευση τεσσάρων Πρωθυπουργών και  ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2010. Το σωφρονιστικό κατάστημα, το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των φυλακών λειτουργούν στο κέντρο τουαστικού ιστού της πόλης, φιλοξενώντας διπλάσιους κρατούμενους συγκριτικά με τη δυναμικότητας σε απόσταση λίγων μέτρων από σχολικές μονάδες, αθλητικό κέντρο και βρεφονηπιακούς σταθμούς προκαλώντας καθημερινά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Η κοινωνία του Κορυδαλλού έχει επιβαρυνθεί από τη λειτουργία των  φυλακών για δεκαετίες. Η δέσμευση προηγούμενης Κυβέρνησης ότι ο χώρος των γυναικείων φυλακών θα αποδοθεί προς χρήση στον Δήμο για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου πρασίνου και αναψυχής αποτελούσε λύτρωση για την τοπική κοινωνία στο κέντρο του οικιστικού ιστού της πόλης, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από σχολεία, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Γ. Το 2010 η επιτροπή της Βουλής κατέληξε στη σύνταξη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου και απομένει η έγκρισή του από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία της οριστικής απομάκρυνσης των φυλακών και απομένει η έγκρισή του από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δ. Παράλληλα θα ήθελα να σας θέσω υπόψη σας δημοσιεύματα του Τύπου, των τελευταίων ημερών, ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ .Τέντες έχει υποβάλλει αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Α. Ρουπακιώτη για τη διαμόρφωση μιας επιπλέον αίθουσας συνεδριάσεων στο χώρο των φυλακών ώστε να εκδικάζονται αμεσότερα οι σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας. Το ίδιο αίτημα έχει αναφέρει και με προηγούμενη επιστολή του ο κ. Τέντες τον Ιανουάριο του 2012. Στην πρόσφατη επιστολή αναφέρεται ότι «οι λόγοι που καθιστούσαν απολύτων αναγκαία την ύπαρξη μιας δεύτερης (τουλάχιστον) αίθουσας στον εν λόγω χώρο εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα», ενώ συνεχίζει «την περίοδο αυτή δικάζονται  στην αίθουσα συνεδριάσεων των φυλακών Κορυδαλλού, παράλληλα, δύο υποθέσεις τρομοκρατίας, ενώ για τις 8.10.2012 έχουν προσδιοριστεί για ενιαία εκδίκαση στην ίδια αίθουσα, άλλες τρεις παρόμοιες υποθέσεις “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς”».
Ε. Παρά το γεγονός ότι εύλογο το ενδιαφέρον του κ. Τέντε για την αμεσότερη εκδίκαση των υποθέσεων, οφείλω να επισημάνω ότι η εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με την τρομοκρατία, οι οποίες απαιτούν συνθήκες υψηλής ασφάλειας και πολύμηνη διάρκεια, αποτελούν τροχοπέδη για την οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Πότε θα συγκροτηθεί η Επιτροπή και πότε θα ολοκληρώσει το έργο της;
  2. Πότε θα εγκριθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που θα προσδιορίζει ακριβή θέση νέου σωφρονιστικού καταστήματος εντός του νομού Αττικής;
  3. Υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης να διαμορφωθεί νέα αίθουσα συνεδριάσεων εντός του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού;
  4. Πότε προβλέπεται ότι θα χει ολοκληρωθεί η απόδοση του χώρου των γυναικείων φυλακών στον Δήμο Κορυδαλλού;

 Αθήνα, 4 Αυγούστου  2012


Ο ερωτών Βουλευτής


Γιάννης Κουράκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.