Join Us On Facebook

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Kύκλωμα μεταφοράς κρατουμένων


Η υπόθεση της πισίνας στον Κορυδαλλό ανέδειξε τη δράση επίορκων υπαλλήλων οι οποίοι διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο
Του Γιαννη Σουλιωτη
Νέα στοιχεία για τη «μυστηριώδη» μεταγωγή 35χρονου κρατούμενου, από τις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και την πιθανή σχέση του με τη... χορηγία της περιβόητης πλέον «πισίνας» στον περίβολο του σωφρονιστικού καταστήματος φέρνει σήμερα στο φως η «Κ».
Οπως αποκαλύπτεται, αρκετό καιρό πριν από τη δημοσιοποίηση του θέματος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας είχε διατάξει έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 35χρονος, προσωρινά κρατούμενος για υποθέσεις τοκογλυφίας, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Αλικαρνασσού στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όπου οι συνθήκες κράτησης φέρονται να είναι καλύτερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαψεύδονται από το προσωπικό του ψυχιατρείου, μέρος από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δόθηκαν από τον 35χρονο, ο οποίος θέλησε να... ανταποδώσει για τη μεταφορά του από την Αλικαρνασσό στην Αθήνα.
Τη σχετική πληροφορία διαψεύδουν και άτομα από το περιβάλλον του κρατουμένου. Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει στην «Κ» ότι «αρχές Ιουλίου περιήλθε σε γνώση μας καταγγελία για τη δράση κυκλώματος που, χρησιμοποιώντας ιατρικές γνωματεύσεις, αποφασίζει για τη μετακίνηση κρατουμένων από τη μια φυλακή στην άλλη.
Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα την περίπτωση του 35χρονου». Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι για την σχετική καταγγελία ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία στις αρχές Ιουλίου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Το πόρισμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ο 35χρονος προφυλακίστηκε τέλη Απριλίου του 2011, καθώς οι ανακριτικές αρχές του απέδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση κυκλώματος εκβιαστών - τοκογλύφων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τοκογλυφία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στη συμπρωτεύουσα ενώ είχε επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στην Αθήνα. Επίσης, πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 35χρονος είχε δανείσει χρήματα στην ΠΑΕ Ηρακλής με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της.
Οπως προέκυψε από έρευνα της «Κ», ιατρική γνωμάτευση με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου ζητούσε την «άμεση μεταφορά του κρατουμένου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού». Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ο κρατούμενος μετήχθη πράγματι στο ψυχιατρείο, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.
Η υπόθεση θα μπορούσε να μην παρουσιάζει κανένα περαιτέρω ενδιαφέρον εάν στις 6 Μαΐου δεν υποβάλλονταν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Κρήτης, στην οποία υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για τη δράση επίορκων υπαλλήλων, που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη μεταγωγή και παραμονή του 35χρονου στο ψυχιατρείο.
Κατά πληροφορίες, η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε, λόγω αρμοδιότητας, στην Εισαγγελία του Πειραιά. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της «Κ», στη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλεται η άσκηση πιέσεων για τη μεταγωγή του κρατουμένου από την Κρήτη στην Αθήνα, καθώς επίσης και η παράτυπη -σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα- κράτησή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Μιλώντας στην «Κ» ο αρχιφύλακας του ψυχιατρείου Κορυδαλλού κ. Αντώνης Αραβαντινός διευκρίνισε ότι η μεταφορά του κρατουμένου στο σωφρονιστικό κατάστημα έγινε κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, ενώ διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή κρατουμένου στη χρηματοδότηση των εργασιών στο προαύλιο της φυλακής.
«Ποτέ και κανένας κρατούμενος δεν έκανε καμία προσφορά για τη διαμόρφωση του περίφημου πλέον χώρου μπροστά από την είσοδο του ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού», ανέφερε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του σωφρονιστικού καταστήματος με ημερομηνία 26 Ιουλίου.
Ο συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Αλέξης Κούγιας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: «Υστερα από έρευνα που έκανα στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, διαπίστωσα ότι η κατασκευή της δεξαμενής νερού είχε αρχίσει και ολοκληρωθεί πολύ πριν ο εντολέας μου μεταχθεί στον Κορυδαλλό. Από την ημέρα που μεταφέρθηκε εκεί, δεν έχει γίνει καμία εργασία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από συζητήσεις μου με τον αρχιφύλακα του ψυχιατρείου κ. Αραβαντινό και άλλους εντολείς μου που κρατούνται στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα».
«Τα χωράφια των άλλων»
«Αδιάβλητη» χαρακτηρίζει τη διαδικασία μεταγωγών κρατουμένων ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Φυλακών Αλικαρνασσού κ. Νίκος Φιλιππάκης. Μιλώντας στην «Κ» υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί πίεση στους γιατρούς της φυλακής, ώστε να χορηγήσουν «πλαστή» γνωμάτευση καθώς όπως λέει «κάτι τέτοιο θα γινόταν αμέσως αντιληπτό».
«Ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του και δεν μπαίνει στα χωράφια του άλλου. Εάν κάποιος παρέμβει στο έργο των γιατρών αυτοί θα το αναφέρουν αμέσως», εκτιμά ο κ. Φιλιππάκης. Εξηγεί ότι στις φυλακές Αλικαρνασσού εργάζονται δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας μάλιστα ανήκει οργανικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
«Είναι οι μόνοι αρμόδιοι να χορηγήσουν παραπεμπτικό για τη μεταγωγή κρατουμένων», λέει. Τέλος, προσθέτει ότι «οι κρατούμενοι που μετακινούνται στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, λόγω προβλημάτων, παραμένουν εκεί για διάστημα από 20 ημέρες μέχρι το ανώτερο δύο μήνες».
Πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγεί ότι για τη μεταγωγή κρατουμένου αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (σ.σ.: συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου) εκτός από τις περιπτώσεις που η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους.
«Αυτή μπορεί να γίνει με απόφαση του διευθυντή της φυλακής και με τη χρήση ιατρικής γνωμάτευσης οποιουδήποτε γιατρού», καταλήγει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.