Join Us On Facebook

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μέτρα για την ενίσχυση ασφαλείας των φυλακών ανακοίνωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης


Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται η μετατροπή μίας εκ των φυλακών στα Τρίκαλα, το Δομοκό ή το Μαλανδρινο σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυθούν με αλεξίσφαιρα τζάμια όλες οι εξωτερικές φρουρές.


Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκεται η μετατροπή άμεσα μίας εκ των υπαρχουσών φυλακών, είτε στα Τρίκαλα, είτε στο Δομοκό είτε στο Μαλανδρινο, σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας, όπου θα κρατούνται επικίνδυνοι κακοποιοί και βαρυποινίτες, οι οποίοι έχουν βεβαρημένο παρελθόν αποδράσεων. 

Παράλληλα, θα ενισχυθούν με αλεξίσφαιρα τζάμια όλες οι εξωτερικές φρουρές και θα τοποθετηθούν συρμάτινα πλέγματα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ θα υπάρξουν νέες προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων. 

Όσον αφορά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι το ΣΔΟΕ θα αναλάβει τους λογαριασμούς τους και την περιουσιακή τους κατάσταση στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες ή ελέγχονται για ποινικά αδικήματα ή για σοβαρά πειθαρχικά, όπως εισαγωγή ναρκωτικών και όπλων στις φύλακες.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουπακιώτης, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται από το υπουργείο η μετατροπή ενός στρατοπέδου σε φυλακή όπου θα κρατούνται όσοι είναι έγκλειστοι για οικονομικά εγκλήματα, πλην των επικίνδυνων κρατούμενων και των βαρυποινιτών.

Πηγή: http://www.skai.gr

Αναλυτικά:


1) Η μετατροπή μιας από τις φυλακές Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίνου σε υψίστης ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν οι χαρακτηριζόμενοι ως επικίνδυνοι ισοβίτες και βαρυποινίτες κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί.

2) Η αναζήτηση παλαιού στρατοπέδου στην περιοχή της Αττικής, για την κράτηση όσων έχουν στερηθεί την ελευθερία τους για μικρά οικονομικά αδικήματα, που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.

3) Η τοποθέτηση κλωβών διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων για τις περιπτώσεις που εισάγονται αυτά παράνομα στα καταστήματα κράτησης.

4) Οι κάμερες ασφαλείας όλων των φυλακών θα συνδεθούν με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

5) Η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών σε όλες τις σκοπιές των φυλακών, όπως και η ενίσχυση των σκοπιών με αδιαπέραστα από σφαίρες υλικά (σσ: Σήμερα θωρακισμένες σκοπιές έχουν μόνο οι φυλακές Κορυδαλλού).

6) Η ενίσχυση του εξοπλισμού των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό (ήδη παραδόθηκαν από την ΕΛΑΣ τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3).

7) Η χορήγηση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους φωτοβολίδων κρότου - λάμψης, δακρυγόνων, καπνογόνων και αλεξίσφαιρων γιλέκων.

8) Η τοποθέτηση σχεδόν σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινων με σκοπό να αποτρέπεται η απόδραση από αέρος με ελικόπτερο και σε όποιες φυλακές ήδη υπάρχουν αυτά θα πυκνώσουν.

9) Η επάνδρωση για πρώτη φορά με εξωτερικούς φρουρούς των κεντρικών πυλών και των εξωτερικών θυρωρείων των καταστημάτων κράτησης για τον έλεγχο των εισερχομένων σε αυτά προσώπων.

10) Η αύξηση του ωραρίου απασχόλησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από 34,5 ώρες που είναι σήμερα.

11) Η εντατικοποίηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων (ΕΚΑΜ).
12) Ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης ορισμένων σωφρονιστικών υπαλλήλων σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για διάπραξη παραβατικών πράξεων.

13) Η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

14) Η μετακίνηση 220 δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις φυλακές της χώρας.

15) Η υλοποίηση της συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων, ενώ ήδη διατέθηκαν 14 γιατροί του ΕΣΥ (8 παθολόγοι, 3 ψυχίατροι, 1 πνευμονολόγος, 1 γυναικολόγος και 1 παιδίατρος) και την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν αναλάβει την εξέταση των κρατουμένων.

16) Το νομοσχέδιο για τα «βραχιολάκια» ήδη οδεύει προς τη Βουλή.

Ο κ. Ρουπακιώτης επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε αργία συνολικά 42 σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι 8 έχουν προφυλακιστεί.
Σημείωσε, ακόμα ότι για πρώτη φορά οι κρατούμενοι έφτασαν στους 12.912 σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 9.400.
Από τον αριθμό αυτό, οι αλλοδαποί κρατούμενοι την 1/1/2013 έφταναν τους 7.875 καταλαμβάνοντας το 63% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.