Join Us On Facebook

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Ένας βγαίνει, τρεις μπαίνουν στις φυλακές

Αυξάνονται οι οφειλέτες που δεν μπορούν να πληρώσουν

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των συμπολιτών μας που αποτείνονται στη Γενική Εισαγγελία, ζητώντας αναστολή της φυλακίσεώς τους για διάφορες οφειλές

Διογκώνεται επικίνδυνα το πρόβλημα με τους οφειλέτες προς το κράτος που κινδυνεύουν με φυλάκιση ή/και φυλακίζονται ακόμα. Καθημερινά η Γενική Εισαγγελία δέχεται δεκάδες αιτήσεις από απελπισμένους συμπολίτες μας, που ζητούν τη μεσολάβηση της Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μη φυλακιστούν. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή, κάθε περίπτωση που φτάνει στη Γενική Εισαγγελία κρύβει και ένα δράμα, αφού πολίτες φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ζητούν αναστολή φυλάκισης, ούτως ώστε να μπορέσουν να μεταναστεύσουν, να βρουν εργασία και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Σε δηλώσεις της στη «Σ» πηγή της Γενικής Εισαγγελίας, με αφορμή αποκάλυψη του «Σίγμα», πως με τις ευλογίες της Τρόικας θα θεωρείται ποινικό αδίκημα κάθε οφειλή προς το κράτος, μας ανέφερε πως το φαινόμενο κινδύνου φυλάκισης συμπολιτών μας λόγω οφειλών μέρα με τη μέρα διογκώνεται ανησυχητικά, λόγω της κρίσης. «Δυστυχώς η κρίση δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και ένα από αυτά είναι και το θέμα των φυλακιστηρίων οφειλετών προς το κράτος», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με αστικά χρέη, διατροφές, κοινωνικές ασφαλίσεις και πρόστιμα. 


Η διευθέτηση
Ερωτηθείσα κατά πόσον η Γενική Εισαγγελία επεμβαίνει όταν κάποιος φυλακιστεί, η αρμόδια πηγή απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας πως αν ήταν έτσι τα πράγματα, η μισή Κύπρος θα έπρεπε να ήταν φυλακή σήμερα. «Μόλις οι οφειλέτες αντιληφθούν ή πάρουν το μήνυμα ότι επίκειται φυλάκισή τους, κάνουν αίτηση σε μας κι εμείς με τη σειρά μας τους δίνουμε αναστολή για περίοδο έξι μηνών, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό θα πληρώνει κάποια δόση, έτσι ώστε το χρέος του, η οφειλή του να εξυπηρετείται. Δηλαδή εμείς, με βάση την οικονομική του κατάσταση, του βγάζουμε ένα ποσό ως δόση και καλείται να το πληρώνει για να μην μπει φυλακή. Αν στο διάστημα των έξι μηνών δεν καταβάλει το ποσό που συμφωνήσαμε, τότε η αναστολή αποσύρεται και φυλακίζεται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», συμπλήρωσε.

Τραγικές περιπτώσεις
Κληθείσα η ίδια αρμόδια πηγή να αναφέρει κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, υπέδειξε: «Είναι πάρα πολλές και τραγικές οι περιπτώσεις αρκετών συμπολιτών μας που αποτείνονται κοντά μας. Κάποιοι κινδυνεύουν με φυλάκιση λόγω μη καταβολής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επειδή οι εταιρείες τους πτώχευσαν ή έκλεισαν. Έχουμε επίσης κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει τη διατροφή του λόγω του ότι δεν έχει εισοδήματα. Έρχονται άνθρωποι που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση, αλλά οι οφειλές τους προς το κράτος τρέχουν. Επίσης, έχουμε κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του και έρχεται σε μας για να τον γλιτώσουμε από τη φυλάκιση.

Ειλικρινά, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις και καθεμιά από αυτές κρύβει και ένα δράμα, δυστυχώς. Μια θα πω: Πρόσφατα μας ζήτησε τη βοήθεια ένας κύριος που χρωστούσε και μας είπε να του δώσουμε κάποιο διάστημα αναστολής φυλάκισης, για να μπορέσει να πάει στο εξωτερικό να δουλέψει και να στείλει ό,τι χρωστά στο κράτος από εκεί που θα πάει. Αυτό δεν είναι τραγικό;», διερωτήθηκε και κατέληξε: «Εμείς παλεύουμε να μην μπει ο κόσμος φυλακή, γιατί δεν θα εξυπηρετηθεί κανένας από αυτό. Εάν φυλακιστούν, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους και μπορεί να χάσουν και τη δουλειά τους.
Αυξάνονται τα προβλήματα

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε στην εφημερίδα μας πως αν και οι φυλακίσεις οφειλετών προς το κράτος συνεχίζεται, εντούτοις δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. «Μέσα-μέσα έρχονται κάποιοι και καταβάλλουμε προσπάθειες ούτως ώστε η παραμονή τους στις φυλακές να μην είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία αυτών, τολμώ να πω, μένουν στις φυλακές το πολύ για τρεις μέρες», συμπλήρωσε. Όπως μας εξήγησε στη συνέχεια, το σωφρονιστικό ίδρυμα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Εισαγγελία, προκειμένου να διευθετηθεί η καταβολή των οφειλών προς το κράτος με δόσεις, ούτως ώστε στη συνέχεια, με αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας, να ανασταλεί η δίωξή τους και να αποφυλακιστούν.

Ερωτηθείς κατά πόσον η παραμονή, έστω και για μερικά εικοσιτετράωρα, των χρεωστών στις Κεντρικές Φυλακές δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, ο κ. Τρυφωνίδης απάντησε καταφατικά. Όπως μας εξήγησε, «κάποιοι από αυτούς που φυλακίζονται αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και πρόσφατα είχαμε περίπτωση ανθρώπου που μόλις μπήκε στις φυλακές χρειάστηκε να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο. Όμως, επειδή ήταν φυλακισμένος, εμείς έπρεπε να τον φρουρούμε μέχρι να ανασταλεί η δίωξή του. Βέβαια αυτά τα προβλήματα δεν είναι τα μόνα, αφού υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια, κ.ά. Θέλω να πω όμως ότι τα όποια προβλήματα που παρουσιάζονται προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα», κατέληξε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.