Join Us On Facebook

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Οταν η «τρόικα» του Κορυδαλλού συνάντησε τον υπουργό Δικαιοσύνης


(ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ΓΑΒΑΛΑΣ)

Οταν η «τρόικα» του Κορυδαλλού συνάντησε τον υπουργό Δικαιοσύνης

Κατά την επίσκεψη του Αντώνη Ρουπακιώτη στο σωφρονιστικό κατάστημα, οι τρεις διάσημοι κρατούμενοι παραπονέθηκαν για τις συνθήκες κράτησης, ενώ ο πρώην υπουργός ακούστηκε να συμπονά τον «Big Mac»

Αν και από τον Κορυδαλλό έχουν περάσει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, είναι η πρώτη φορά που τόσο γνωστά ονόματα κρατούνται κατά την ίδια περίοδο.
Αν και από τον Κορυδαλλό έχουν περάσει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, είναι η πρώτη φορά που τόσο γνωστά ονόματα κρατούνται κατά την ίδια περίοδο.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς κι ο Μάκης Ψωμιάδης, όταν είδαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, στην πρώτη του επίσκεψη στις φυλακές, άδραξαν την ευκαιρία και δεν παρέλειψαν να του πουν... τα παράπονά τους.
Σαν όλους τους κρατούμενους, προσπάθησαν κι αυτοί να τραβήξουν την προσοχή του υπουργού, στο μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα του ασφυκτικά γεμάτου Κορυδαλλού. Ο υπερκορεσμός των φυλακών και τα κελιά που ξεχειλίζουν από κόσμο και οργή ήταν το θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος στον Αντώνη Ρουπακιώτη. Η αποφόρτιση των φυλακών, χρόνιο συνδικαλιστικό αίτημα των σωφρονιστικών, και βίωμα πια για τον Ακη, βρήκε στο πρόσωπό του, θερμό υποστηρικτή.
Οι Τσοχατζόπουλος και Ψωμιάδης γνωρίστηκαν μέσα στις φυλακές, και μάλιστα ζουν το ίδιο δράμα, καθώς έγκλειστα βρίσκονται και μέλη των οικογενειών τους. Μετά την προφυλάκιση και του γιου του Μάκη Ψωμιάδη, ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι κάνουν σε όλους τα ίδια. «Εβαλαν το παιδί του Ψωμιάδη, τον Σταύρο, φυλακή, όπως έκαναν και με μένα», τον άκουσαν να λέει με παράπονο.
Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος έθεσε στον Αντώνη Ρουπακιώτη το ακανθώδες ζήτημα του υπερκορεμού των φυλακών.
Ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος έθεσε στον Αντώνη Ρουπακιώτη το ακανθώδες ζήτημα του υπερκορεμού των φυλακών.

Τους άκουσε προσεκτικά
Τα κοινά βιώματα του Κορυδαλλού ήταν και η αιτία που θέλησαν να υπερτονίσουν στον υπουργό Δικαιοσύνης το ζήτημα των φυλακών. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης άκουσε προσεκτικά τους «επώνυμους» αλλά και τους ανώνυμους κρατουμένους, και δεν θέλησε να κάνει καμιά κατ' ιδίαν συζήτηση. Εδειξε μόνο να λαμβάνει υπόψη του τα παράπονά τους...

Δύο ήταν τα βασικά αιτήματα που προέβαλαν μετ' επιτάσεως οι κρατούμενοι όλων των πτερύγων, τα οποία συνδέονται με τη σκληρότητα των ποινών και τη μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων. Ο υπουργός δήλωσε ότι η εξαντλητική αυστηρότητα των ποινών δεν υπηρετεί τη σύγχρονη σωφρονιστική αντίληψη και δεν μπορεί να δώσει λύσεις, χαρακτήρισε δε αδιανόητο να θεωρείται η προσωρινή κράτηση προκαταβολή της ποινής.
Ο Μάκης Ψωμιάδης κρατείται στην 5η πτέρυγα των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα. Εκεί οδηγήθηκε και ο γιος του Σταύρος.
Ο Μάκης Ψωμιάδης κρατείται στην 5η πτέρυγα των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα. Εκεί οδηγήθηκε και ο γιος του Σταύρος.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης βρέθηκε στον Κορυδαλλό, στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Σε αυτή τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους κρατουμένους της 6ης πτέρυγας των φυλακών, παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος που κρατείται από τον περασμένο Απρίλιο για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ο σχεδιαστής και εισαγωγέας ρούχων Λάκης Γαβαλάς, κρατούμενος για χρέη προς το Δημόσιο, ο απριλιανός πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής και ο άλλοτε μεγαλοπαράγων του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης.
Από τις πτέρυγες του Κορυδαλλού έχουν περάσει κατά καιρούς υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Ομως είναι η πρώτη φορά που τόσο γνωστά και λαμπερά ονόματα κρατούνται κατά την ίδια χρονική περίοδο, στο πιο γνωστό σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας. Ο Μάκης Ψωμιάδης κρατείται στην 5η πτέρυγα των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα. Στην ίδια πτέρυγα οδηγήθηκε και ο γιος του Σταύρος.
Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, κρατείται στην 6η και πιο... διάσημη πτέρυγα, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Διοικητήριο.
Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, κρατείται στην 6η και πιο... διάσημη πτέρυγα, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Διοικητήριο.


Δίπλα δίπλα
Η 6η πτέρυγα φαίνεται όμως να τραβά περισσότερο τα φώτα... Στο ισόγειο κρατείται ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Τη διπλανή αίθουσα «κατέχει» χρόνια τώρα ο Νικόλαος Ντερτιλής, ο τελευταίος των χουντικών που παραμένει στις φυλακές αρνούμενος να καταθέσει αίτηση χάριτος. Παραδίπλα κρατείται και ο Λάκης Γαβαλάς. Η πτέρυγα βρίσκεται πλάι στο Διοικητήριο.

Η φυλακή φαίνεται ότι έφερε κοντά τρεις ανθρώπους, που σε άλλη περίπτωση και πάντως σε μια «ελεύθερη ζωή» το πιθανότερο είναι να μην έκαναν ποτέ παρέα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι Τσοχατζόπουλος, Ψωμιάδης και Γαβαλάς, την εποχή της ακμής τους, γνώριζαν ο ένας τον άλλο μόνο από τις φωτογραφίες των εφημερίδων. Η ζωή όμως τα φέρνει αλλιώς, κι ο Κορυδαλλός τους έκανε? φίλους.Πολλοί τους έχουν δει να συζητούν και να περνούν μαζί τον χρόνο τους στο αρχιφυλακείο του Κορυδαλλού.
Το μήνυμα του κλιμακίου
«Δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, είστε συμπολίτες μας»

Τρεις ολόκληρες ώρες έμεινε στον Κορυδαλλό ο υπουργός Δικαιοσύνης και επισκέφθηκε όλες τις πτέρυγες των φυλακών. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης, ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Μαρίνος Σκανδάμης, και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιάννης Ιωαννίδης, συναντήθηκαν με τους κρατουμένους του ιδρύματος και έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν στον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος.
«Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε τον νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγοριάς. Εχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο υπουργός και ο υφυπουργός ανέφεραν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός.
  • Ο Αντώνης Ρουπακιώτης άκουσε τους «επώνυμους» αλλά και τους ανώνυμους κρατουμένους, όμως δεν θέλησε να κάνει καμιά κατ' ιδίαν συζήτηση

Επιμέλεια: ΒΙΒΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Πηγή: 
http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.