Join Us On Facebook

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ερντογάν: Έχουν σταματήσει οι απεργίες πείνας στην Τουρκία


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μολδαβό ομόλογό του Vladimir Filat, ο κ. Ερντογάν άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος έκανε λόγο για πιθανές δυναμικές αντιδράσεις λόγω των απεργών πείνας. Ο ηγέτης του BDP μιλά σαν να είναι προέκταση του ΡΚΚ, είπε ο κ. Ερντογάν. «Το άτομο που κάνει λόγο για δυναμικές αντιδράσεις έχει ήδη απειλήσει τα σχολεία των παιδιών μας . Δεν γνωρίζει τίποτα από δημοκρατία και ελευθερία. Θα πρέπει είτε να έρθει στην Εθνοσυνέλευση για να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες ή να πάει στο Καντίλ (όπου βρίσκονται χώροι εκπαίδευσης και συγκέντρωσης ανταρτών του ΡΚΚ)».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα εξετάσει την αναφορά της Εισαγγελίας του Βαν για άρση της ασυλίας των Βουλευτών του BDP που αγκαλιάστηκαν με μέλη του ΡΚΚ δημόσια τον περασμένο Αύγουστο, όταν αυτή υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
«Υπακούμε τους κανόνες του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος . Θα δώσουμε την πρέπουσα απάντηση σε απάνθρωπες συμπεριφορές» τόνισε.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτηρίζοντας «ευαίσθητο θέμα» αυτό των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές δήλωσε ότι παρακολουθεί συνεχώς το θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί προτού η κρίση αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Για το θέμα αυτό, επιφανείς Τούρκοι διανοούμενοι, αναφέρεται, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο διάσημος συγγραφέας, Γιασάρ Κεμάλ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ευθύνη για τυχόν θανάτους κρατουμένων, ενώ ο Ζουλφού Λιβανελί είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά και θα είναι υπεύθυνος για τυχόν θανάτους κρατουμένων.

Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση των Πρέσβεων των 26 χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα. Οι Πρέσβεις, αναφέρεται, συζήτησαν σχέδιο δράσης για το θέμα και ίσως ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα, Jean Maurice Ripert έχει συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ πιθανόν, αν η κατάσταση επιδεινωθεί να υπάρξει παρέμβαση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.