Join Us On Facebook

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τουρκία: Δικαίωση για κρατούμενους - απεργούς πείνας που κακοποιήθηκαν

Απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων, επιβάλλει αποζημίωση 80.000 ευρώ

Τουρκία: Δικαίωση για κρατούμενους - απεργούς πείνας που κακοποιήθηκαν

Δεκέμβριος 2000. «Επιστροφή στη ζωή» ονομάστηκε ειρωνικά η εισβολή στρατού και αστυνομίας στη φυλακή Μπαϊράμ Πασά, για τον «σοφρωνισμό» απεργών πείνας. Το αποτέλεσμα ήταν 12 νεκροί και πυρπολημένα κελιά σαν αυτό της φωτογραφίας.


Δικαίωση με συμβολικό πρόστιμο 12 χρόνια μετά: συνολικά 80.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ως αποχημίωση η Τουρκία για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων στη διάρκεια αιματηρής στρατιωτικής και αστυνομικής επιχείρησης σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2000. Την σχετική απόφαση έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τέσσερις έγκλειστοι στις φυλακές του Μπαϊράμ Πασά, Ντιντσέρ Οτλουτσιμέν, Τουρχάν Ταράκσι, Ερόλ Αρίκαν και Χατζέρ Αρικάν προσέφυγαν στο Δικαστήριο καταγγέλλοντας ότι το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων που έχει θέσει υπό την επιτήρησή του.

Η υπόθεση σχετίζεται με ένα λουτρό αίματος: τον Δεκέμβριο του 2000, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή της φυλακής του Μπαϊράμ Πασά, στρατός και αστυνομία παρενέβησαν για να υποχρεώσουν κρατούμενους που έκαναν απεργίαπείνας να δεχτούν ιατρική περίθαλψη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης βολές πυροβόλων γκρέμισαν εξωτερικούς τοίχους φυλακών. Ακολούθησε εισβολή κατά τηνν οποία στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν υπερβολική χρήση βίας και των όπλων τους, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο 12 κρατουμένων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 29.

Οι τρεις πρώτοι ενάγοντες είχαν τραυματιστεί από σφαίρες ενώ ο Αρικάν υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν πήρε φωτιά το κελί του και ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί.

Οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής παραβιάστηκε κατάφωρα το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά το «δικαίωμα στη ζωή».

Εκριναν επίσης ότι οι τουρκικές Αρχές θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις άνδρες που τραυματίστηκαν από σφαίρες και 20.000 ευρώ στον τέταρτο, ενώ θα πρέπει να καλύψουν και τα δικαστικά έξοδα τους, αξίας 4.000 ευρώ εκάστου.

Οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο τριών μηνών για να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης.
Άλλοι 18 κρατούμενοι έχασαν την ζωή τους όταν κάηκαν ζωντανοί ή πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης επέμβασης των τούρκικων δυνάμεων ασφαλείας σε άλλες φυλακές της χώρας, όπου κρατούμενοι έκαναν επίσης απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τις καταδίκες τους για πολιτική δράση.

Πηγή: http://www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.