Join Us On Facebook

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πέντε ισοβίτες περιμένουν να βγουν από τις Φυλακές


Η αποφυλάκιση Γιουρούκκη άνοιξε την όρεξη και σε άλλους





Δεξιά, ο αποφυλακισθείς Ανδρέας Αριστοδήμου Γιουρούκκη μαζί με τον ισοβίτη Παναγιώτη Καυκαρή.
Δεξιά, ο αποφυλακισθείς Ανδρέας Αριστοδήμου Γιουρούκκη μαζί με τον ισοβίτη Παναγιώτη Καυκαρή.

Λευκωσία: Η αποφυλάκιση του ισοβίτη Ανδρέα Αριστοδήμου Γιουρούκκη την περασμένη Τρίτη άλλαξε άρδην τα δεδομένα στις Κεντρικές Φυλακές. Η πρωτοφανής απόφαση του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως επ’ αδεία άνοιξε παράθυρο ελπίδας για άλλους 19 άντρες και μία γυναίκα ισοβίτες. 

Μπορεί αυτή τη στιγμή να μη δικαιούνται όλοι να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης, όμως ενώπιον του Συμβουλίου εκκρεμούν αυτή τη στιγμή άλλες πέντε αιτήσεις, ενώ έκτη απορρίφθηκε. 

Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις αιτήσεις τους, όμως το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος σε ισόβια για ένα φόνο και σε 16 χρόνια φυλάκιση για μια ανθρωποκτονία, αφέθηκε ελεύθερος, δημιουργεί νέα δεδομένα στις Φυλακές. 

Όσοι περιμένουν στη σειρά για να εξεταστεί η άδειά τους θα είναι από τους πλέον συνεργάσιμους στις Φυλακές, οι υπόλοιποι θα είναι υπόδειγμα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ και οι βαρυποινίτες έχουν πλέον λόγο να ελπίζουν. 

Η απόφαση με την οποία ικανοποιήθηκε το αίτημα του Γιουρούκκη, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι αυτός παρέμεινε στη φυλακή για 25 χρόνια, δίχως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. 

Όπως εκτιμούν νομικοί, αυτή θα είναι και ο οδηγός για τις υπόλοιπες αιτήσεις. 

Αν το πείραμα με τον Γιουρούκκη πετύχει με την έννοια ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα εκτός Φυλακών, τότε θα έχουμε και άλλες απολύσεις. 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται τα ονόματα άλλων δύο ισοβιτών που βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο.

Τι άλλαξε όμως και η φυλάκιση για το βιολογικό υπόλοιπο του κρατουμένου μετατράπηκε σε απόλυση; 

Με αίτηση του Γιουρούκκη το 1989, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει παράθυρο απόλυσης των ισοβιτών. Στη συνέχεια ένας άλλος ισοβίτης, ο Παναγιώτης Καυκαρής, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ που παρόλο ότι δεν τον δικαίωσε, ζήτησε όπως καταργηθεί η απάνθρωπη νομοθεσία στην Κύπρο που θέλει τους ισοβίτες να βγαίνουν μόνο νεκροί από τις φυλακές. Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση έδωσε μια ευκαιρία στους ισοβίτες, ορίζοντας πως στα 12 χρόνια θα μπορούσε κάποιος να αποφυλακιστεί με όρους. 

Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, αυτή έγινε πράξη. Σημειώνεται ότι ο Γιουρούκκης μπήκε στη φυλακή στα 25 του χρόνια και σήμερα είναι 50. Μαζί με τον Παναγιώτη Καυκαρή είναι οι πλέον μακροβιότεροι κατάδικοι. 

Αίτηση για αποφυλάκιση με όρους έχουν καταθέσει άλλοι έξι κατάδικοι, όπως πληροφορούμαστε από τις Φυλακές: 

Πρόκειται για τους πρώην αστυνομικούς Χρίστο Συμιανό και Σάββα Ιωάννου άλλως Κινέζο που καταδικάστηκαν τον Δεκέμβρη του 1999 για τον φόνο του Χαμπή Αεροπόρου στη Λεμεσό. 

Αίτηση κατέθεσε και ο Ιερόθεος Χριστοδούλου γνωστός ως Ρόπας μαζί με τον Νίκο Νικολάου που καταδικάστηκαν το 1999 για τηδολοφονία του Μάριου Παναγίδη στις 16/9/1998 στη Λεμεσό. Ο Ρόπας είχε κάνει μεγάλο αγώνα για να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεσή του χωρίς αποτέλεσμα, αφού το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σχετική αίτησή του. 

Την αποφυλάκισή του επ’ αδεία ζήτησε και ο Παναγιώτης Καυκαρής που καταδικάστηκε σε ισόβια για τους φόνους του Πανίκου Μιχαήλ και των δύο ανήλικων γιων του το 1989 στη Λεμεσό. 

Αίτημα για αποφυλάκιση είχε καταθέσει και ο Μιχάλης Ιακωβίδης ο οποίος καταδικάστηκε μαζί με τον Αντώνη Κίτα γνωστό και ως Αλ Καπόνε για τους φόνους της Κριστίν Κωνσταντινίδου και της Οξάνα Λίσνα, αλλά απερρίφθη. Και οι έξι ισοβίτες έχουν εκτίσει 12 και πλέον χρόνια πίσω από τα σίδερα και αναμένουν την εξέταση της αίτησής τους. 

Υπό επιτήρηση οι απολυθέντες 

Το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, κατά την εξέταση μιας αίτησης, λαμβάνει υπόψη τη συμπεριφορά του ισοβίτη ή βαρυποινίτη στη φυλακή, κατά πόσο δημιούργησε προβλήματα, τους κινδύνους -αν υπάρχουν- για την κοινωνία και αν ο κατάδικος έχει μετανοήσει. 

Ο δρόμος για την αποφυλάκιση ισοβιτών άρχισε με την πρόσληψη και εκπαίδευση 42 επιτηρητών παγκύπρια, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εκτός φυλακών συμπεριφορά του απολυθέντα, θα ετοιμάζουν εκθέσεις και θα ενημερώνουν το Συμβούλιο. 

Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο, όταν μια αίτηση ισοβίτη απορριφθεί, θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια για να δικαιούται να υποβάλει νέα. Επίσης, στην περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι αποφυλάκισης, τότε ο κατάδικος επιστρέφει στις Φυλακές αμέσως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.