Join Us On Facebook

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Πτέρυγα φυλακής τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου


Μία... φυλακή έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μέσα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Μεταγωγών, όπου κρατούνται περισσότεροι από 100 ποινικοί, κάποιοι εκ των οποίων για μήνες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Μάλιστα, το προεδρείο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που έχει ως αποτέλεσμα «χώροι προσωρινής και μόνο κράτησης να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης βρίσκονται 43 ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι μετρούν από πέντε μέρες μέχρι και... πέντε μήνες παραμονής στο συγκεκριμένο χώρο. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον άλλοι 60 ποινικοί κρατούμενοι παραμένουν στο Μεταγωγών, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί σε φυλακές. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται όμως και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου οι ποινικοί κρατούμενοι παραμένουν για μήνες στα κρατητήρια χωρίς να έχουν ούτε την αυτονόητη δυνατότητα προαυλισμού, με συνέπεια να παραμένουν 24 ώρες το 24ωρο σε ένα κελί, από το οποίο βγαίνουν μόνο για να μεταφερθούν στην... τουαλέτα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης κρατούνται τουλάχιστον εννιά ποινικοί, ένας από τους οποίους μετράει ήδη τέσσερις μήνες παραμονής στο ίδιο κελί!
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι ποινικοί διαμαρτύρονται, κάνουν φασαρία και ζητούν να εφαρμόζονται τα δικαιώματά τους κι όχι άδικα βέβαια», αναφέρει αστυνομικός. Οσο περισσότεροι είναι οι ποινικοί κρατούμενοι τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των αστυνομικών, που απαιτείται για τη φύλαξή τους, αλλά και για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία, τη χορήγηση των φαρμακευτικών τους αγωγών, αλλά και τη σίτισή τους. «Στα κρατητήρια δεν υπάρχουν δυνατότητες προαυλισμού, ασφαλούς επίσκεψης και άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», αναφέρει αξιωματικός.
Αστυνομικοί επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της άρνησης των σωφρονιστικών καταστημάτων να παραλάβουν κρατουμένους. Οι φυλακές Διαβατών παραλαμβάνουν νέους κρατουμένους μόνον όταν έχουν δημιουργηθεί θέσεις, καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους, ενώ την ίδια ώρα στην ολοκαίνουργια φυλακή της Νιγρίτας Σερρών λειτουργούν μόνον οι δύο από τις πέντε πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, και σε αυτές έχει ξεπεραστεί ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων με συνέπεια να έχουν τοποθετηθεί ήδη στρώματα στα πατώματα!

Πηγή:
Της Κατερίνας Αγοραστού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.