Join Us On Facebook

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα: Η πρώτη και μοναδική απόδραση από το Αλκατράζ


Η πρώτη και μοναδική απόδραση από το Αλκατράζ

ο Αλκατράζ (ή «βράχος») είναι νησί στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, 2.5 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της πόλης. Αρχικά χρησίμευε ως φάρος, όμως διάσημο έγινε όταν το 1933 κατασκευάστηκαν εκεί οι περιβόητες φυλακές, των οποίων το επίπεδο ασφάλειας είχε γίνει μύθος. Εκεί μεταφέρονταν οι πλέον... διαβόητοι κρατούμενοι, όσοι δημιουργούσαν προβλήματα στις άλλες φυλακές. Και εκεί θα σημειωθεί και η πιο διάσημη και μυστηριώδης αποδράση.
Μια μέρα σαν και αυτή το 1962, τρεις κρατούμενοι επιχειρούν να αποδράσουν. Είναι τα αδέρφια John και Clarence Anglin και ο συνεργός τους Frank Lee Morris που εξαφανίζονται από τα κελιά τους και κανείς από εκείνη την μέρα και μετά δεν θα τους ξαναδεί. Κάποιοι πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις συγκεκριμένες φυλακές, από τον ΄΄Βράχο΄΄ όπως τον αποκαλούσαν. Για τους περισσότερους ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του κόλπου. Τέσσερις μέρες μετά την απόδραση τους, μια τσάντα που περιείχε φωτογραφίες και τα προσωπικά αντικείμενα του Clarence Anglin εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή.
Οι τρεις κρατούμενοι είχαν καταφέρει φτιάχνοντας δικά τους εργαλεία και κλέβοντας κάποια άλλα να σκάψουν το τσιμέντο στα κελιά τους και να απομακρύνουν τις σιδερένιες κατασκευές των εξαεριστήρων. Με τα ρούχα τους και με γύψο έφτιαξαν ψεύτικα ομοιώματα κεφαλιών και τα έβαλαν στα κρεβάτια τους έτσι ώστε οι δεσμοφύλακες να μην αντιληφθούν την απουσία τους. Όταν βγήκαν στο προαύλιο σκαρφάλωσαν ένα τοίχο πέντε μέτρων και χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς βούτηξαν στα παγωμένα νερά κολυμπώντας προς την ελευθερία τους.
Τα χρόνια που το Αλκατράζ χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, 36 κρατούμενοι προσπάθησαν να δραπετεύουν. Ένας πνίγηκε, έξι δέχθηκαν τα πυρά των δεσμοφυλάκων και πέντε ακόμα δεν βρέθηκαν ποτέ όμως θεωρείται βέβαιο ότι πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν ανάμεσα τους και δυο που εκτελέστηκαν όταν τον Μάιο του 1946 επιτέθηκαν σε έναν φύλακα και του πήραν το όπλο. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με απολογισμό 2 φύλακες και τρείς κρατούμενοι νεκροί. Κανείς όμως δεν κατάφερε να δραπετεύσει.
Η απόδραση από το Αλκατράζ έθεσε σε συναγερμό τις αρχές των ΗΠΑ με το FBI να κρατά την υπόθεση ανοικτή για 17 χρόνια ώσπου την έθεσε στο αρχείο της χωρίς να έχει καταφέρει να δώσει κάποια σαφή απάντηση, αν οι τρείς κρατούμενοι ήταν τελικά οι μοναδικοί που κατάφεραν να αποδράσουν με επιτυχία από τον Βράχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Ομάδα internet 2012 © Σ.Ε.Κ.Κ.Κ.